|

Gültekin Avcı gözaltında

Eski cumhuriyet savcısı, avukat Gültekin Avcı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü paralel yapı soruşturması kapsamında İzmir’de gözaltına alındı. Gülen’in talimatlarını örgüt üyelerine ilettiği iddia edilen Avcı, darbeye teşebbüsle suçlanıyor.

Yeni Şafak ve
07:00 - 19/09/2015 Cumartesi
Güncelleme: 03:19 - 19/09/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Eski cumhuriyet savcısı, avukat Gültekin Avcı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında İzmir'de gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'ın yürüttüğü Sözde Selam Tevhid Kudüs Örgütü soruşturmasında üç numaralı şüpheli olan Gültekin Avcı, İstanbul'a getirildi.



61. HÜKÜMETİ YIKMAYI AMAÇLADI


Avcı'nın, yakalama müzekkeresinde, sözde “Kudüs Ordusu Terör Örgütü” soruşturması olarak bilinen soruşturma kapsamında çok sayıda siyasetçi, bürokrat, akademisyen, gazeteci-yazar, işadamı, devletin üst kurumunda çalışan görevliler, danışmanlar, vakıf başkanları ve üyeleri hakkında usulsüz şekilde soruşturma yürütüldüğü ileri sürüldü. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, devletin bazı resmi kurumları ve 61. Hükümet görevlilerini kurgusal terör örgütüyle irtibatlandırmak suretiyle görevini yapamaz hale getirmeyi amaçladıkları öne sürülen sorumlularla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturmanın başlatıldığı hatırlatıldı.



GÜLEN'İN TALİMATLARINI İLETİYOR


Soruşturmada, İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesinin 24 Şubat 2015 tarihli kararıyla hakkında yakalama kararı bulunan FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen'in talimatlarını örgüt üyelerine ulaştırdığı ve örgütün kurgusu doğrultusunda kamuoyu oluşturduğu tespit edildiği belirtilen Avcı'nın, “cebir ve şiddet kullanılarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçlarından gözaltına alınması talep edildi. Öte yandan soruşturma kapsamında dün aralarında emniyet müdürlerinin de olduğu 7 polisin de gözaltına alındığı öğrenildi.



Gülen ve Uslu da şüpheli


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen ''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz 2014'de operasyon gerçekleştirilmişti. Soruşturmayı genişleten savcılık, Şubat'ta ikinci bir operasyon düzenlemişti. Bu operasyonda, soruşturmanın bir numaralı şüphelisi Fetullah Gülen ve iki numaralı şüphelisi Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.



52 TUTUKLU


Soruşturma kapsamında elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasının ''Selam Tevhid'' dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, 5 Nisan 2015'te başlatılan üçüncü operasyonda aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 19 kişi tutuklanmıştı. 18 Mayıs'ta operasyonda ise 7 asker tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Soruşturma kapsamında toplamda 52 tutuklu bulunuyor.


#Fetullah Gülen
#Gültekin Avcı
#Kudüs Ordusu Terör Örgütü
9 yıl önce