|

HAS Parti'de kongre günü

Türkiye'de siyasetin merkezi olmak için yola çıkan Halkın Sesi Partisi (HAS Parti), ilk olağan kongresini yapıyor. 50 il ve 100'lerce ilçede örgütlenmesini tamamlayan HAS Parti'nin kongresi, Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda saat 10.00'da başladı.

Ajanslar
00:00 - 28/11/2010 Pazar
Güncelleme: 12:18 - 28/11/2010 Pazar
Yeni Şafak
HAS Parti'de kongre günü
HAS Parti'de kongre günü

Kongreyle ilgili İsrail hariç diğer ülkelerden 18 bin kişiye davet gönderildi. Parti organlarının belirleneceği kongrede, 231 kurucular kurulu üyesi oy kullanacak. Numan Kurtulmuş ise HAS Parti Genel Başkanlığı için tek aday. Kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer ile Barış ve Demokrasi Partisi Muş Milletvekili Nuri Yaman katıldı, AK Parti ve MHP'den şu ana kadar herhangi bir temsilci gelmedi. Diğer birçok siyasi partinin temsilcisinin de kongrede bulunması dikkat çekti.

Kongreye Türkiye'nin bütün illerinden katılım gerçekleşiyor. İl merkezlerinden Ankara'daki kongreye otobüsler kaldırıldı. İlk büyük kongresinde parti organlarını seçmeye hazırlanan HAS Parti, kurucular kurulundaki isimlerin demografik yapıları ile de dikkat çekiyor.

HAS Parti ile ilk defa siyasete girecek olan isimlerin yanı sıra bugüne kadar yerel yönetimler ve diğer partilerde siyaset yapmış birçok isim kurucular kurulunda yer alıyor.

Kurucular kurulunda daha önce bakanlık yapmış 6, milletvekilliği yapmış 37 ve il belediye başkanlığı yapmış 4 isim yer alıyor. Has Parti kurucular kurulundaki isimlerin bir diğer özelliği de eğitim alanında. Kurucu üyelerinin yüzde 89'u en az bir üniversite mezunu ve kurucuların yüzde 23'ü yüksek lisans veya doktora derecesine sahip. Kurucular kurulunda 29 avukat, 26 mühendis, 21 akademisyen, 17 eğitimci, 12 yönetici ve 10 doktor bulunuyor.


Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) 1. Olağan Büyük Kongresi başladı. Divan Başkanlığına Kurucular Kurulu üyesi Teoman Rıza Güneri seçildi.

Kurtulmuş salona girişinde partililer tarafında 'Başbakan Numan' sloganları ile karşılandı. Kurtulmuş salon turu atarak partilileri selamladı. Protokoldeki yabancı konuklarla tek tek selamlaşan Kurtulmuş'a daha sonra partililerce çiçek verildi. Bazı davetliler de Kurtulmuş'un eşi Sevgi Kurtulmuş'a da çiçek sundu.

Kurucular Kurulu üyesi Mükadder Başeğmez'in açılış konuşmasını yaptığı kongrede, Divan Başkanlığına HAS Parti Kurucular Kurulu Üyesi Teoman Rıza Güneri seçildi. 

Bu arada İsrail askerlerince Filistin'e yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıda hayatını kaybeden Fahri Yaldız'ın fotoğrafı yakınları tarafından, Kurtulmuş'a hediye edildi.

Çok sayıda davetlinin katıldığı kongrede AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu'nun yanı sıra bazı partilerden ve sendikalardan temsilciler katıldı. Kongreye Pakistan İslam Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed İbrahim, Fas Adalet ve Kalkınma Partisinden Suaiyibani El Habib, İran'ın Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Tariel Cebamiti, Kürdistan Demokratik Partisinden Oman Merdusi'nin de aralarında bulunduğu yabancı davetliler de katıldı. 

Kongrede genel başkanlık, GİK ve Disiplin Kurulu üyelikleri seçimi yapılarak parti tüzüğünün değiştirilmesi için komisyon oluşturulacak.


KONGREDEN NOTLAR

Kongrenin yapılacağı salona sabahın erken saatlerinden itibaren gelen çok sayıda partili polis aramasının ardından salona girdi. Partililere salonun girişinde görevlilerce çay ve çorba ikram edildi.

Salon içinde ise platformun karşısında Atatürk ile Numan Kurtulmuş'un posterleri, Türk bayrağı yer aldı.

Salonun tavanında ve kürsünün bulunduğu alanın arkasında partinin amblemi olan 'medeniyet güneşi'ni tasvir eden maketler asıldı.

Salonda 'Herkes için adalet, özgürlük refah', 'Halkın sesi iktidara', 'Sen, ben, biz hepimiz kardeşiz, hepimiz halkın sesiyiz' gibi bazı afişlere yer verildi.

Bazı meslek gruplarını tasvir eden ve altlarında 'partimizi kurduk' yazılarının bulunduğu posterlerin de bulunduğu salonda HAS Parti logolu bayraklar dağıtıldı.

Salonda partililer tarafından 'Türkiye el ele Halkın Sesi'ne', 'Halkın sesi mazlumların nefesi', 'Halkın sesi iktidarın adresi' sloganları atıldı.

Konuşmalar işitme engelliler için bazı görevlilerce işaret diline de çevrildi.

Kongrede sinevizyon gösterisi de sunuldu.

13 yıl önce