|

Havalı genç Türkler

Savunma sanayiindeki “milli hamle”yle birlikte geliştirilen insansız hava araçları, Atak helikopteri, Hürkuş, Hürjet ve diğer silahlar bugün 3. Havalimanı’nda başlayan TEKNOFEST’te gövde gösterisi yapacak. Festivali düzenleyen T3 Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Özellikle bağımsız teknoloji üretmeliyiz. Bu Türkiye için varoluş mücadelesi” dedi.

Talha Menteş ve
04:00 - 20/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:02 - 20/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Dünyanın en büyüklerinden 3. Havalimanı; milli ATAK, ANKA, T625 ve İHA’ları ağırlıyor
Dünyanın en büyüklerinden 3. Havalimanı; milli ATAK, ANKA, T625 ve İHA’ları ağırlıyor

Ekonomik ve siyasal kıskaç girişimlerini kararlı adımlarla bertaraf eden Türkiye, küresel arenaya gövde gösterisini, yakında açılacak bir dünya devinden, 3. Havalimanı’ndan yapıyor. Teknolojide dışa bağımlılığı adım adım eritmekte olan milli hamleler, İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (TEKNOFEST) boy gösterecek. Yerli üretim insansız hava araçlarını, helikopterleri ve her türden uçağı, heybesinde roket ve drone projeleri bulunan bu ülkenin gençleriyle buluşturacak TEKNOFEST, bugün kapılarını İstanbul Yeni Havalimanı’nda açıyor. Taarruz helikopteri ATAK, seri üretim aşamasına gelen insansız hava aracı ANKA, yeni nesil eğitim uçağı Hürkuş, geliştirme çalışmaları devam eden ve ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren Özgün Helikopter T625, jet eğitim-yakın destek uçağı HÜRJET, milli silahlı İHA Bayraktar TB2 ve daha pek çok teknoloji harikasının gösteriler yapacağı festival, 80 milyona moral olacak. Türk Yıldızları ve Solotürk ekiplerinin şovlarıyla da boy göstereceği TEKNOFEST, 23 Eylül’e dek vatandaşlara büyük coşku yaşatacak.


HERKESİ BEKLİYORUZ

‘Ayakları yere basmayan’ organizasyon, aynı zamanda Türkiye’nin ilk Havacılık ve Uzay Festivali. Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen TEKNOFEST’te 60’dan fazla ülkeden ekipler bulunacak. Festival heyecanını en yoğun yaşayan isimlerden biri şüphesiz Selçuk Bayraktar. Baykar şirketince üretilen ve terörle mücadelede Türkiye’ye büyük katkı sağlayan insansız hava araçlarının kreatörü Bayraktar, aynı zamanda T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı. TEKNOFEST etkinlik alanını Yeni Şafak muhabirleriyle birlikte gezen Bayraktar, “Teknofest teknolojinin tarlasıdır. Festivalle birlikte yeni teknolojinin de tohumları atılacak. Bugün gökyüzüne roket fırlatan çocuklar, 10-15 yıl sonra alanlarında lider konuma gelecek. Bu, Türkiye’nin festivali. 7’den 70’e tüm vatandaşlarımızı etkinlik alanında görmek istiyoruz” dedi. Bayraktar, Yeni Şafak’a şunları söyledi:


DEMİRAĞ’LARIN HÜRKUŞ’LARIN ASTRONOTLARIN FESTİVALİ

“TEKNOFEST’i İstanbul Yeni Havalimanı’nda, ödüllü Hava Kontrol Kulesi çevresindeki büyük alanda gerçekleştireceğiz. Bu, ‘festivallerin festivali’ olacak. 360 derece hayal edip, araştırıp, geliştirenlerin, Nuri Demirağ’ların, Vecihi Hürkuş’ların festivalidir. ‘Kızım astronot olsun, oğlum uzaya gitsin’ diyenlerin festivalidir. Dünyada sadece Türkiye ve ABD’de yapılabilen roket yarışması çok başarılı bir şekilde gerçekleşti. Yarışmalara rekor düzeyde katılım yapıldı. 8 bin öğrencimiz başvuru yaptı. Uluslararası olan yarışmalarımızda World Drone Cup dünyanın en büyüğü oldu.”


BENİM HİKAYEM DE BÖYLE BAŞLADI

“Dünyanın en iyi beyaz şapkalı ‘hacker’ları ‘Hack İstanbul’da yarıştı. Yarışmanın finali yine TEKNOFEST’te yapılacak. Hacker’ların yanısıra festival, Türk Yıldızları, SoloTürk ve hava gösterilerine, dikey rüzgar tüneline de ev sahipliği yapacak. Benim hikayem de böyle başladı. İnsansız hava araçları bu noktaya geldiyse bu tutku sayesinde geldi. Çocukken gittiğim bir etkinlikte izlediğim hava gösterisi sonrası bu noktaya geldi. Festivale gelen vatandaşlar sivil uçaklara da binerek gezdirilecek. Rengarenk bir festival bizi bekliyor. İstanbul’un dünyaya vitrin bir marka festivali. TEKNOFEST bir takım oyunudur. Aselsan, Roketsan, Baykar, Türksat gibi dünya markası firmalarımız da burada çok önemli rol üstenecek. Paydaşlarımızla olan takım oyunu büyük önem taşıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de burada yerini aldı.”



Gel ve Hürkuş’u gör

TUSAŞ tesislerini ziyaret eden Varank, Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek 15 adet Hürkuş’un seri üretimi ve T625 genel maksat helikopteri hakkında bilgi aldı. Hürkuş’un her gün düzenli olarak yapılan deneme uçuşlarından birine de bizzat katılan Varank’a uçuş öncesi TUSAŞ Test Pilotu Murat Özpala ve ekibi tarafından eğitim verildi.


Pilot Özpala komutasında Hürkuş’la icra edilen 139. uçuş, yer seviyesinden maksimum 8 bin feet yükseklikte gerçekleştirildi. Zaman zaman yüksek hızlı pasaj geçişlerle ‘stall’ manevralar yapılan deneme uçuşu 11 dakika sürdü. Bakan Varank, daha sonra 6 Eylül’de ilk uçuşunu gerçekleştiren yerli T625 genel maksat helikopterini inceledi. Hürkuş’un milli imkanlarla geliştirilmiş olmasından gurur duyduğunu aktaran Varank, “Semalarımızdaki hava araçlarının her geçen gün daha fazlası kendi imkanlarımızla ürettiğimiz araçlardan oluşuyor. Bu, ülkemiz için önemli bir güçlenme vesilesi. Ülkemizin kat ettiği mesafe gurur verici. Önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla bu tabloyu taçlandırmak istiyoruz. Hürkuş, gençlerimizin yakından görmesi ve tanıması için TEKNOFEST’te olacak. Bu milli gururumuzu izlemek isteyenleri TEKNOFEST İstanbul’a davet ediyorum” diye konuştu.


Teknoloji tarlası

Türkiye’nin kendi teknolojisini geliştirmesinin hayati önemde olduğunun altını çizen Selçuk Bayraktar, “Bu devirde varoluş mücadelesi gibi bir durum... Özellikle bağımsız teknoloji üretmek önemli. Muhakkak kendi teknolojimizi üretmeliyiz. Artık teknoloji üretmenin yanısıra bunu araştırıp geliştirmeniz ve haklarının tamamen sizde olması gerekiyor. Bizim burada yapmaya çalıştığımız da tamda budur. Festivalle birlikte yeni teknolojilerin de tohumunu atmış oluyoruz. Geleceğimize hazırlanıyoruz” dedi. Bayraktar İHA ve SİHA’ları ‘dünyanın en iyisi’ olarak niteleyen Selçuk Bayraktar, “Dünyanın en iyi SİHA ve İHA’sını yaptık. Şuanda gökyüzüne roket fırlatan çocuklar 10-15 yıl sonra alanlarında lider olacaktır. Hedefimiz budur. Burası işin tarlası konumundadır. Genç kardeşlerimiz burada yeşerecek. Öncelikli hedefimiz teknoloji üreterek havacılık ve uzayı sevdirmektir. Gençlerimiz kendi alanlarında dünya lideri olacaktır. Türkiye teknoloji üreten ülke konumuna gelecektir. TEKNOFEST bunun bir adımı niteliğindedir”

diye konuştu.

#TEKNOFEST
#3. Havalimanı
#Selçuk Bayraktar
5 yıl önce
default-profile-img