|

İnisiyatifi De Soto aldı

Kıbrıs'ta iki taraf "al-ver" sürecini başlatamayınca BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Soto, "Her iki taraf da önerilerini bildirsin; ben ayrı ayrı liderlerle görüşerek uzlaşma metni çıkarayım" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 13/03/2004 Cumartesi
Güncelleme: 14:35 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde dün başlaması öngörülen "al-ver" süreci, hazırlıklarının tamamlanamaması nedeniyle başlatılamayınca, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, inisiyatifi ele alarak; görüşmelere yeni bir yöntem getirdi. Buna göre, tarafların önerilerini alan De Soto, bir tablo üzerinde çalışacak ve bunu pazartesi günü taraflara sunacak. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bunun "dolaylı görüşme" anlamına gelmediğini söyledi.

'Al-ver' süreci başlatılamadı

Lefkoşa'daki ara bölgede dün yapılan 14 görüşmede, Denktaş başkanlığındaki Türk heyeti ile Tasos Papadopulos başkanlığındaki Rum heyeti arasında bazı konularda belge teatisi yapıldı, ancak hazırlıklar tamamlanmadığı için "al-ver" süreci başlatılmadı. Görüşmede, BM'ye iletilmesi öngörülen kurucu devletlerin anayasa taslağı da henüz tamamlanmadığı için BM'ye verilmedi. Müzakerelere hafta sonu nedeniyle ara verilecek. Görüşmeler, pazartesi günü yapılacak.

BM: Format değişecek

Birleşmiş Milletler, Kıbrıs görüşmelerinde format değişikliği yapılacağını açıkladı. Lefkoşa'daki BM Barış Gücü sözcüsü Brian Kelly, yaptığı açıklamada, De Soto'nun, doğrudan görüşmelerin yanı sıra Denktaş ve Papadopulos'la ayrı ayrı yoğun görüşmeler başlatacağını söyledi. De Soto'nun bu yöndeki niyetini, bugünkü görüşmede her iki lidere bildirdiğini ve "ilerleme için bunun en iyi yol olduğunu" söylediğini belirten Kelly, bu durumda "liderler ve beraberindeki görüşmeci heyetleri hafta içi her gün bir araya getiren görüşmelerin gerekmedikçe yapılmayacağını" söyledi.

Denktaş: Pazartesi vereceğiz

De Soto'nun bu önerisini KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş da doğruladı. Denktaş, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, hiçbir konuda uzlaşma sağlanamaması üzerine De Soto'nun, taraflardan, Annan planında yapılmasını istediği değişiklikleri madde madde kendisine vermesini istediğini belirterek, "De Soto'nun ayrı ayrı bir al-ver sürecine girmeye çalışacağını" bildirdi.

Bu durumun "yüz yüze görüşmeler kalkıyor, dolaylı görüşmelere geçiliyor" şeklinde algılanmaması gerektiğini de belirten Denktaş, de Soto'nun istediği, değişiklik önerilerini pazartesi gününe kadar sunmaya çalışa-caklarını söyledi.

Başbakan Talat: Anayasa hazır
Öte yandan, KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyet Meclisi'nde geçici komite tarafından hazırlanan "kurucu devlet anayasa taslağının" BM Genel Sekreterliği'ne verilebilecek durumda olduğunu; ancak, Denktaş'ın değerlendirme yapma talebi üzerine taslağın verilmediğini söyledi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce