|

İran Konsolosluğu'nda eylem

İran'ın Ermenistan'la dostluk kurduğunu ve Azerbaycan'ın içişlerine karıştığını savunan bir grup Azerbaycan vatandaşı, Cağaloğlu'ndaki İran Konsolosluğu'na siyah çelenk bıraktı.

İha
00:00 - 1/02/2011 Tuesday
Güncelleme: 18:43 - 1/02/2011 Tuesday
Yeni Şafak
İran Konsolosluğu'nda eylem
İran Konsolosluğu'nda eylem

Yaklaşık 50 kişilik grup, saat 16.00 sıralarında İran Konsolosluğu yakınında toplandı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı eylemde, grubun konsolosluk binasına yaklaşmasına izin verilmedi. Ellerinde fotoğraflar bulunan grup, İran'ın Ermenistan'la dostluk kurduğunu ve Azerbaycan'ın içişlerine karıştığını savunarak sloganlarla tepkilerini dile getirdi.

Eyleme katılan Uluslararası Diaspora Merkezi Başkanı İsmail Agayev, "İran'ın, Azerbaycan'ın içişlerine karışmasını ve Ermenistan'la kurduğu dostluğu protesto etmek için buradayız. Biliyoruz ki Ermenistan Azerbaycan'ın topraklarını işgal etmiş ama İran, Müslüman devleti olarak Ermenilere maddi ve manevi destek vermekte. Biz bunu kınıyoruz" dedi. Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Temsilcisi Hanefi Çakır ise, "Burada olmamızın nedeni, İran İslam Devleti'nin Ermenistan'la her alanda yapmış olduğu işbirliği ve bu işbirliği nedeniyle Azerbaycan'a takındığı düşmanca tavırlar. Ayrıca ayın 16'sında İranlılar Azerbaycan konsolosluğuna siyah çelenk bırakmıştı. Biz de bunu geri iade ettik" diye konuştu.

Eyleme katılan üniversite öğrencisi Neslihan Yazıcı da, "Ben Türk dünyası üzerine yüksek lisans yapıyorum. Bölgedeki katliamların sebebini biliyorum. Bölgede bazı önemli faktörler var. Ermenistan burada bir piyon. Ermenistan'ın en büyük desteklerinden birisi İran. İran'ın son dönemde özellikle Azerbaycan'a yaptığı baskı, dini baskılar ve dinin bozulacağına dair baskılar var. Oradaki Türklerin kendi benliklerini ve milli birliklerini korumalarına izin verilmiyor. Biz buradayız çünkü Ermenistan-İran dostluğunu kesinlikle kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından konsolosluk önüne siyah çelenk bırakan grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

13 years ago