|

Çöp dağları geri geldi

1994 öncesi İstanbul’da CHP’li belediyelerle özdeşleşen “toplanmayan çöpler ve çöp dağları” kabusu geri döndü. CHP’li Maltepe’de temizlik görevlilerinin başlattığı grev nedeniyle çöpler günlerdir toplanmıyor. Halk kokudan pencerelerini açamıyor. Bakırköy, Ataşehir, Kartal ve Beşiktaş da alarm veriyor.

Haber Merkezi
00:14 - 28/02/2021 Pazar
Güncelleme: 00:19 - 28/02/2021 Pazar
Yeni Şafak
Kadıköy’ün ardından Maltepe’de de sokaklarda çöp dağları oluştu, halk kokudan penceresini açamaz oldu.
Kadıköy’ün ardından Maltepe’de de sokaklarda çöp dağları oluştu, halk kokudan penceresini açamaz oldu.

İstanbul, CHP’li ilçe belediyelerinin sebep olduğu çöp kriziyle boğuşuyor. CHP’li Kadıköy Belediyesi’nin ardından bu kez çöp dağlarının adresi Maltepe oldu. Maltepe Belediyesinde aralarında temizlik görevlilerinin bulunduğu işçilerin başlattığı grev, beşinci gününde devam ediyor. Grevin etkileri özellikle temizlik hizmetlerinde hissedilirken biriken çöpler, sokaklarda yığınlar oluşturdu. İlçede yaşayan vatandaşlar, çevreye kötü koku yayılmasına neden olan çöplerin toplanmamasına tepki gösterdi.


PANDEMİDE HOŞ DEĞİL

İlçe sakinlerinden Şenol Uluer, belediyenin pandemi döneminde yapılan grevi, işçilerle anlaşarak sonlandırmasını istediklerini belirterek, “Bu grevin ertelenme şansı olurdu. Bu pandemide bu çöpün burada olması hoş değil. İnsanların sağlıkla ilgili sorunları var. Bir de bu çöplerden mikrop yayılırsa insanlar hasta olacak. Onun için bir an önce işçilerin hakkının da verilerek, anlaşma yapılarak, çöplerin toplanmasını istiyoruz.” diye konuştu. Mehmet Sakarya da çöplerin toplanmasını istediklerini belirterek, “İşçilerin hakkını vererek, şehrin temizliğini yapmaları lazım” dedi.


İŞÇİLERE SALDIRI VAR

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve CHP’li belediye meclis üyelerinin ilçedeki bazı yerlerde çöp toplatmaya çalıştığını öne süren işçiler ise, duruma tepki gösterdi. Çöpleri toplamaya çalışan kişilerle grevdeki bazı işçiler arasında gerginlik yaşandı. Öte yandan, DİSK Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi’nin sosyal medya hesabında yer alan açıklamada, Maltepe Belediyesi’nin grev kırıcılığı ve Küçükyalı’da grevdeki işçilere yönelik planlı bir saldırı yaptığı iddia edildi.

4 İLÇE ALARM VERİYOR

CHP tarafından yönetilen Bakırköy, Ataşehir, Kartal ve Beşiktaş ilçeleri alarm vermeye başladı. Bakırköy’de toplu iş sözleşmelerinin imzalanamadığı gerekçesiyle süren eylemler yüzünden sokaklarda çöp birikmeye başladı. Toplu iş sözleşmesi süreçlerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Ataşehir, Kartal ve Beşiktaş belediye binalarının girişlerine de grev kararı asıldı. Sokaklarda konteynerlerin taşmaya başladığı bu 3 ilçede çöp krizi kapıda.


ÇÖP DAĞLARI PATLADI

CHP’nin adı geçmişte de çöp dağları ile anıldı. 26 Mart 1989’da gerçekleşen yerel seçimlerde seçimleri kazanan Nurettin Sözen, 5 yılda İstanbul’u çöp kente çevirdi. İstanbul’da her köşe başında mini çöp dağları oluştu. 28 Nisan 1993’te hafızalardan silinmeyecek bir facia yaşandı. Ümraniye’deki çöplükte yaşanan patlamada 27 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi ise kayboldu. 27 Mart 1994 seçimlerinde Refah Partisi’nin adayı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle İstanbul çöp dağlarından kurtuldu.


#İstanbul
#Maltepe
#Grev
#Çöp
3 yıl önce