|

İstiklal Savaşı bitmedi

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 93’üncü yıldönümü coşkusu milli silahlar Altay, Atak, Kasırga ve Hürkuş’la daha da arttı. Türk Yıldızları’nın yine nefesleri kestiği törende Başkomutan sıfatıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstiklal ve istikbal mücadelemiz hiçbir zaman bitmedi, bitmeyecektir” mesajı verdi

Yeni Şafak
04:00 - 31/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 06:36 - 31/08/2015 Pazartesi
Diğer

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 93'üncü yıldönümü törenleri tüm yurtta törenlerle kutlandı. Ankara'daki kutlamalar, her yıl olduğu gibi devletin zirvesini buluşturdu. Anıtkabir'de düzenlenen ilk program için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş, yüksek yargı kurumu başkanları, Geçici Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ve diğer devlet erkanı Aslanlı Yol'da yerini aldı. Buradaki törende HDP'li Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ve Avrupa Birliği Bakanı Ali Rıza Konca da bulundu. Atatürk'ün mozolesine çelenk konulması sonrası Erdoğan, özel deftere yazdığı mesajda terörle mücadele vurgusu yaptı: “Anadolu'yu ebedi yurdumuz olarak muhafaza etme mücadelemiz bugün de sürüyor. Ülkemizin varlığına kasteden iç ve dış hiçbir güç, istiklalimizin ve istikbalimizin üzerine gölge düşüremeyecektir."


HDP'LİLER GELMEDİ

Anıtkabir'deki programın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabul törenine geçildi. Erdoğan, Başkomutan sıfatıyla TBMM Başkanı, kuvvet komutanları, yüksek yargı organı başkanları dışında yeni hükümet üyelerini de kabul etti. Bunlar arasında Tuğrul Türkeş, Ali Rıza Alaboyun, Cenap Aşçı, Yalçın Topçu, Feridun Bilgin de vardı. Külliye'de ilk kez yapılan ve ana binanın girişindeki fuayede gerçekleştirilen kabul törenine CHP ve MHP liderleri katılmazken, HDP'den yeni bakanlar da dahil hiç kimse gelmedi.


CADILLAC İLE SELAMLADI

Daha sonra katılımcılar Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanındaki geçit resmi töreninde yerlerini aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli buradaki törene de katılmazken, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hemen yanına oturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKM'ye gelişinin ardından üstü açık klasik bir otomobille halkı ve tören birliklerini selamladı. Erdoğan'a otomobilde Genelkurmay Başkanı Akar eşlik etti. Ardından, bir 30 Ağustos töreninde ilk kez halka hitap eden Erdoğan, konuşmasında şu mesajları verdi:


ANADOLU SON SIĞINAK

“Malazgirt'ten günümüze kadar bu toprakların bizlere vatan olması için mücadele eden, bu uğurda şehitlik mertebesine ulaşan, gazilik şerefini kazanan tüm askerlerimizi, ecdadımızı rahmetle yad ediyorum. Anadolu coğrafyasına ayak bastığımızdan beri yedi iklim, üç kıtada hüküm sürmüş olsak da kalbimizin attığı yer daima bu topraklar olmuştur. Balkanlar'ı, Kuzey Afrika'yı, Ortadoğu'yu da kaybettiğimizde son sığınağımız yine Anadolu ve Trakya idi. Çanakkale'de çeyrek milyon kayıpla toprağa diktiğimiz bağımsızlık fidanı 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da kök salmış, Cumhuriyetin ilanıyla da genç bir çınar olarak göğe doğru yükselmiştir."


MİLLET KÖKSÜZ DEĞİLDİR

“29 Ekim'de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 92'inci yıldönümü kutlanacak. Bizim devlet geleneğimiz 1071 Malazgirt Zaferi'ne ve hemen ardından kurulan 1075 Anadolu Selçuklu Devleti'ne kadar uzanır. Cumhuriyetimiz bu köklü geleneğin en genç temsilcisidir. Milletimiz gibi devletimiz de köksüz değildir. Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti'yle kesintisiz bir devamlılığa sahip olan bu süreçte istiklal ve istikbal mücadelemiz hiçbir zaman bitmedi, bitmeyecektir. Bin yıldır bu coğrafyada nice zaferler kazanmış, nice hain emelleri akamete uğratmış olan milletimiz bugün yaşadığımız sıkıntıların da üstesinden gelecek güce ve dirayete sahiptir."



İHA'yı vuracağız


Anıtkabir'deki törenler mini insansız hava aracı 'octokopter' paniğine neden oldu. TRT'nin havadan görüntü almak için kullandığı aracı fark eden bir subay, gazetecilerin yanına gelerek, “Havada görüntü alan bir octokopter var. Sizlerle alakası var mı? Eğer yoksa vuracağız" dedi. Çok geçmeden havadaki aracın TRT'nin olduğu anlaşıldı. Kurumun, mini İHA için yetkililere haber vermediği


ortaya çıktı.





Mavi bere
düşmez yere


Bolu'da bayram kutlamalarına 'efsane tugay' olarak bilinen 2'nci Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli mavi bereli askerler damga vurdu. Komandolar, tören geçişi sırasında söyledikleri 'Mavi bere düşmez yere' sloganlarıyla kent merkezini inletti, halktan büyük alkış aldı.




Şov zamanı


Hava akrobasi timi Türk Yıldızları'nın nefes kesen bir gösteri sergilediği 30 Ağustos törenlerinde milli imkanlarla üretilen silahlar da göz doldurdu. 'Kasırga' çok namlulu roketatar, 'Yıldırım' füze sistemi, 'Fırtına' obüsleri, 'Atılgan' ve 'Zıpkın' hava savunma araçlarının dışında yerli helikopter ATAK, eğitim uçağı HÜRKUŞ, SOM seyir füzesi ve milli tank ALTAY da görücüye çıktı.





Samimi pozlar


Ankara AKM'deki tören boyunca Başbakan Davutoğlu ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun sohbeti dikkat çekti. Davutoğlu'nun cep telefonundan Kılıçdaroğlu'na gösterdiği görüntü, ikiliyi güldürdü. Başbakan'ın telefondan ne gösterdiği merak konusu oldu.




#30 Ağustos Zafer Bayramı
#HÜRKUŞ
#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
9 yıl önce