|

İsveç'ten tam destek

Türkiye'ye gelen ilk İsveç Başbakanı olan Göran Persson, Ankara'nın, Avrupa Birliği'ne üye olma kararlığına tam destek verdiklerini açıkladı. Person, Türkiye'nin Kıbrıs ve Ortadoğu'da izlediği politikayı da övdü.

Yeni Şafak
01:00 - 18/02/2004 Çarşamba
Güncelleme: 14:14 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Göran Persson'u ağırladı. Türkiye'ye gelen ilk İsveç Başbakanı olan Persson, Türkiye'ye, AB'ye üyeliği konusunda tam destek verdiklerini vurguladı.

İsveç Başbakanı Göran Persson, Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri çerçevesinde büyük bir aşama kaydettiğini ve tam üyeliği konusunda desteklerini her zaman sürdüreceklerini ifade etti. Başbakan Erdoğan da, Türkiye-AB ilişkileri, reform süreci ve insan hakları konusunda kaydedilen mesafeyi Persson'a aktardıklarını bildirdi. Erdoğan, "2004 Aralık'ında tam üyelik müzakereleri kararının alınması, Türkiye'nin temel hedefidir. Bu konuda İsveç'in desteğini istedik" dedi.

Kıbrıs politikasına takdir

Persson, İsveç'in AB'nin genişleme sürecine destek verdiğini ve Türkiye'nin de 2004 Aralık ayında müzakere tarihi alması için tam destek verdiklerini söyledi. Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirmede yaptığı başarılı çalışmalar için teşekkür eden Persson, Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs konusundaki tutumunu da takdirle karşıladığını açıkladı. Kıbrıs'ta ulaşılacak çözümün dünya üzerindeki diğer sorunlara örnek olacağını belirten Persson, Türkiye'nin Ortadoğu ve Suriye konusunda almış olduğu inisiyatifi takdir ettiğini kaydetti.

KONGRE-GEL için gereken yapılır

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde ise, PKK terör örgütü, namus cinayetleri ve kadın hakları konularının gündeme geldiği öğrenildi. Görüşmede, Erdoğan, PKK terörünü önleme konusunda İsveç'ten yardım istedi. Erdoğan'ın PKK-KADEK'in devamı olan KONGRE-GEL örgütünün de, terör örgütleri listesine alınmasını ve bunların üyeleriyle mücadele edilmesini istemesi üzerine Persson'ın, teröre karşı olduklarını ve her platformda işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirterek, "KONGRE-GEL hakkında daha fazla belgeye ihtiyacımız var. Belge gelirse gereğini yaparız" dediği öğrenildi.

Zana'nın bırakılmasını istedi

İkili görüşmede, cezaevinde bulunan DEP eski Milletvekili Leyla Zana'nın serbest bırakılmasını isteyen Persson'a, Başbakan Erdoğan, "Zana hakkında yapılan işlemler bizim dönemimizden önce gerçekleşti. Zana konusunda bizim dönemimizde yapılan yeni bir işlem yok. Biz yeniden yargılanmasını gerçekleştireceğimiz sözünü vermiştik, bunu da yaptık. Bundan sonrası da bağımsız yargınındır. Bizim buna müdahale etmemiz mümkün değil" ifadesini kullandığı belirtildi.

  • ERHAN SEVEN, ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce