|

Japonya'da Türk okulu sevinci

Horizon Vakfı geçtiğimiz Cuma günü başkent Tokyo'nun seçkin ilçelerinden Shibuya'da yeni bir okul açtı.

Yeni Şafak
00:00 - 24/06/2007 Pazar
Güncelleme: 22:32 - 23/06/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Japonya'da Türk okulu sevinci
Japonya'da Türk okulu sevinci

İlişkileri sürekli gelişen Japonya ve Türkiye arasında eğitim alanındaki faaliyetler de ilerlemesini sürdürüyor. Japonya'daki faaliyet gösteren Türk girişimciler eğitim alanında da başarılı çalışmalara imza atıyorlar. Bunlardan Horizon Vakfı geçtiğimiz Cuma günü başkent Tokyo'nun seçkin ilçelerinden Shibuya'da yeni bir okulun açılışını kutladı.


Okulun açılış serüveni Türkiye Japonya eski Büyükelçisi Solmaz Ünaydın'ın, yakın iletişim içerisinde bulunduğu Shibuya Belediyesinin gündemine okul fikrini getirmesiyle başlıyor.


Bu fikre sıcak bakan Başkan Toshitake Kuwahara, kardeş belediye olan Üsküdar'ın belediye başkanı Mehmet Çakır'ın da teşvikleriyle konuyu belediye çapında ele alır ve belediye meclisinden olumlu karar çıktıktan sonra okulun formatının belirlenmesine geçilir. 21. yüzyıl vizyonunu “Uluslararası Barış Şehri Shibuya” olarak belirleyen belediye, açılacak okulun bu doğrultuda faaliyet göstermesi gerektiğine karar verir.


Okulun bir etkileşim okulu olması gerektiğinden, ayrı bir mekan tahsisi yerine mevcut bir Japon okuluyla aynı mekanın paylaşılması fikri ağırlık kazanır ve Japonya tarihinde bir ilk olarak bir devlet okulunun bir bölümü yeni bir okul olarak hazırlanır.


Tüm yapım masrafları Shibuya belediyesi tarafından karşılanan okul, Türk girişimciler tarafından tefriş edilir ve projenin adı, ortak okulun adından iktibasla “Jingumae Uluslararası Etkileşim Sınıfı” olarak konulur.


Açılış programı birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. Japon ve Türk milli marşlarıyla başlayan program Horizon Vakfı yönetim kurulu başkanı Mustafa Arslan'ın konuşmasıyla devam etti.


Konuşmasında okulun özelde Japon-Türk ilişkilerine, genelde ise dünya barışına katkıda bulunacağına duyduğu inanca vurgu yapan Arslan'a salondaki kalabalık davetli grubu alkışlarıyla destek verdi.


Okulun açılma çalışmalarını bizzat yürüten Shibuya Belediye Başkanı Kuwahara barışın sözle değil somut çalışmalarla elde edilebileceğini söyledi. Kuwahara okulun açılmasının kendilerine büyük mutluluk verdiğini ve projenin destekleyicisi olmaya devam edeceklerini ifade etti.


Belediye başkanından sonra söz alan Japonya Büyükelçisi 1. Müsteşarı Serdar Cengiz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İdris Güllüce, Japon milletvekilleri Bayan Inoguchi ve Bay Harada ve Çatalca Belediye Başkanı İsmail İp projenin takdire şayan olduğunu, gerek kültür etkileşimi açısından gerekse daha barışçıl bir gelecek için Horizon Vakfı'nın çalışmalarını desteklediklerini ve geniş vizyonundan dolayı Shibuya Belediye Başkanı'na şükranlarını ifade ettiler.


Program Japon öğrencilerin söyledikleri şarkı, Horizon Japan International School korosunun İngilizce, Japonca ve Türkçe şarkıları ve sinevizyon gösterisi ile devam etti. Sinevizyon gösterisinin ardından ikram edilen Türk lokumu ve baklavayı özellikle Japon davetliler oldukça lezzetli buldular. Program okul turu ile sona erdi.

17 yıl önce