|

Kapalıçarşı’ya özel deprem planı

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, bin 111 istasyon ile Türkiye’nin deprem aktivitesini 7/24 takip ettiklerini söyledi. Günde 150 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı’da deprem anında tahliye için planlanma yapılacağını dile getiren Nurlu, “Döviz, altın kasaları var. Deprem anında oranın korunması gerek. Önümüzdeki sene bu proje bitecek” dedi.

Yasemin Asan
00:00 - 15/11/2021 Pazartesi
Güncelleme: 03:28 - 15/11/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, Türkiye’nin deprem yol haritasını Yeni Şafak’a anlattı. Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük ikinci deprem gözlem şebekesine sahip olduğunu, bin 111 istasyon ile deprem aktivitesinin 7/24 gözlemlendiğini aktaran Nurlu, geçen sene 33 bin 821 deprem saptandığını, bu yıl ise deprem aktivesinin geçen seneye göre biraz daha az olduğunu bildirdi.


45 MİLYON KİŞİYE EĞİTİM

  • Deprem anında hızlı trenlerin durumuyla ilgili bir çalışma yaptıklarını aktaran Nurlu,
    “Bir depremde hızlı treni durduramazsınız, durdurduğunuz takdirde takla atar. Yapacağınız iş deprem olduktan sonra uzaktaki hızlı treni yavaşlatmak olacaktır. TCDD ile birlikte bunun çalışmasını yapıyoruz. Yozgat-Sivas hattında ilk pilot çalışmamız yapılıyor”
    diye konuştu. Nurlu ayrıca deprem anında doğalgaz şebekelerinin kapatılması için bir sistem geliştirildiğini anlattı.

İSTANBUL GÜÇLENDİRİLİYOR

16 milyon nüfuslu ve 1 milyon 300 bin binalı İstanbul’da özel çalışmalar yapıldığını belirten Nurlu şöyle devam etti: “Güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Kültür mirasımız, ekonomimiz bu şehirde. Saraylar, Ayasofya gibi tarihi eserlerle ilgili özel çalışmalar yapılıyor
. Kapalıçarşı ile ilgili çalışmamız var. Günde yaklaşık 150 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı’da bir deprem anında 11 çıkış kapısından kim çıkacak bilinmiyor.
Orası döviz ve altın kasası. Yağma ihtimaline karşı bir deprem anında o bölümün korunması lazım. Önümüzdeki yıl bu proje bitecek.”

Akıllı kentler geliyor

  • Bir akıllı kent modeli hazırladıklarını belirten şu bilgileri verdi: “Köprüleri, viyadükleri, deprem bilgilendirmeleri, halkın bilgilendirmesi olsun sadece Kocaeli’ne özel pilot çalışmayı başlattık.
    Akıllı kent modelini oluşturuyoruz. Bütün bu çalışmaları toplumun her yerine yaygınlaştırmak için yapıyoruz. Önümüzdeki yıl bu çalışmalarda elde ettiğimiz tüm kazanımlar Marmara Bölgesi’ndeki 11 ili kapsayacak.
    Marmara Bölgesi’nde 250 deprem gözlem istasyonu ile aktiviteleri izliyoruz.”

Binalara ‘izleme’ sistemi

Nurlu AFAD tarafından hazırlanan Deprem ve Yapı Sağlığı İzleme Çözümleme Projesiyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Şu an bu yeni bir uygulama ve dünyada köprülerde, yüksek katlarda uygulanmaya başlanmış durumda. Türkiye’de yeni ruhsat alacak 35 katlı ve üzerindeki binalar için geçerli olacak. 105 metre üstündeki binalarda bunu uygulayabileceğiz. Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de var.”
#Kapalıçarşı
#AFAD
#Murat Nurlu
#Deprem Dairesi
2 yıl önce