|

Kerbela matemi

Kerbela’da şehit edilen Hz. Hüseyin ile 71 yakını, “Evrensel Aşura Matem Merasimi” ile anıldı. Yasın sembolü olan siyah kıyafetler giyen çok sayıda vatandaş, Kerbela şehitleri çin gözyaşı döktü.

Haber Merkezi
04:00 - 21/09/2018 Cuma
Güncelleme: 04:13 - 21/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Çok sayıda vatandaş, Kerbela şehitlerini gözyaşları ve ağıtlarla andı.
Çok sayıda vatandaş, Kerbela şehitlerini gözyaşları ve ağıtlarla andı.

Kerbela'da şehit edilen Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakını, matemin 1379. yılında "Evrensel Aşura Matem Merasimi" ile anıldı. Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından düzenlenen programa, Türkiye Caferileri Lideri ve CAFERİDER Onursal Başkanı Selahattin Özgündüz, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taheriyan Fard ve çok sayıda vatandaş katıldı.

GÖZYAŞLARI VE AĞITLARLA ANILDI

Vatandaşlar, erken saatlerden itibaren tören alanını doldururken, kültür merkezi civarında bulunan yollar da trafiğe kapatıldı. Alan girişlerinde yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri, vatandaşları arayarak tören yerine aldı. Yasın sembolü olan siyah kıyafetler giyen çok sayıda vatandaş, Kerbela şehitlerini gözyaşları ve ağıtlarla andı.

MÜCADELESİ HAK VE ADALETTİR

Törende konuşan İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taheriyan Fard, Kerbela'nın, bir aşk dersi, bir direniş dersi olduğunu belirterek, şunları anlattı: "1400 yıldır bu mektep öğrenci yetiştirmektedir. 40 yıl önce İran İslam Cumhuriyeti bu mektepten, bu ekolden ders aldı ve kan, kılıcı yendi. Kardeş ülkemiz Türkiye'de de halk 15 Temmuz'da darbeye karşı direndi ve burada da kan, kılıca galip geldi. Eğer bir ekolde şehadet varsa esaret yoktur. İnşallah İslam dünyasında her zamankinden daha fazla dayanışmaya tanıklık ederiz."


Ehl-i Beyt Sergisi ziyarete açıldı

Topkapı Sarayı’nda Kutsal Emanetlerin sergilendiği bölümün devamı olan Ehl-i Beyt odası, gerçekleştirilen restorasyondan sonra ziyarete açıldı.

ANLAMI BÜYÜK

Sergiyle ilgili bilgi veren İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, “Ziyarete açtığımız Ehl-i Beyt bölümünün açılışını, Aşure günü ve Kerbela’nın yıl dönümüne denk getirmemizin çok derin ve büyük bir anlamı var” diye konuştu. Kutsal emanetlerin devamı niteliğinde olan bölümde, Hz. Ali’nin kılıcı, Hz. Fatma’nın hırkası, sanduka örtüsü, sandığı, seccadesi, Hz. Hüseyin’in cübbesi, Kerbela toprağı, Medine-i Münevvere toprağı, Hz. Peygamber’in sakal-ı şerifleri teşhir ediliyor.

2 günde 22 ton aşure dağıtılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, aşure ayı dolayısıyla hazırlanan 22 ton aşureyi kentin çeşitli noktalarında vatandaşlara ikram ediyor. Lojistik Destek Merkezi'nin mutfağında 50 aşçı tarafından 2 günde hazırlanan 22 ton aşurede, buğdaydan nohuta, kayısıdan üzüme, fındıktan şekere 12 ton malzeme kullanıldı. Aşure dağıtımı, 14 ilçede ve çeşitli merkezlerde yarına kadar devam edecek.


Kan bağışladılar

Iğdır’da, Kerbela Olayı’nın 1379’uncu yılı için düzenlenen “Aşura merasimi” programına katılanlar, Kızılay çadırında kan bağışında bulundu. Kan bağışı yapanlardan Cabbar Şıktaş, Aşura günü kan akıtmak yerine kan bağışında bulunduklarını anlatarak, “Bu bağışla insanların hayatını kurtararak Hazreti Hüseyin’in amacına da hizmet etmiş oluyoruz” dedi.

#Kerbela
#Matem
#Anma
6 yıl önce