|

Kimlikler için interpol devrede

Ankara Başsavcılığı, çalınan milyonlarca kimlik bilgisini Romanya’da yayımnlayanların peşine düştü. İki ülke arasında adli yazışmalar uzun süreceği için devreye Emniyet İnterpol Dairesi girdi. Korsanların adresi altı ay yerine bir ayda Türkiye’ye ulaştırılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2016 суббота
Güncelleme: 22:36 - 15/04/2016 пятница
Yeni Şafak

Ankara Başsavcılığı, kimlik bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında önemli bir adım attı. Başsavcılık, güvenlik güçleri tarafından sızıntının kaynağı olduğu belirlenen ve 2010 yılında da 'kişisel verileri ele geçirmek' suçundan gözaltına alınıp serbest bırakılan Emrah Küçükkapdan'ın dosyasını istedi. Romanya'daki bir internet sitesinden servis edilen 50 milyona yakın vatandaşa ait bilgilerin ilk önce 14 Şubat'ta Türkiye'deki bir internet sitesine yüklendiği, her iki sızıntıdaki bilgilerin de 27 Kasım 2008 tarihinde hazırlanan ve siyasi partilerle de paylaşılan dosyalarla uyumlu olduğu belirlenmişti. Küçükkapdan'la ilgili, 2010 yılında cezaya çarptırıldığı Mersin'den dosya isteyen Ankara Başsavcılığı, bu kişinin olayla bağlantısının boyutunu araştıracak.



İNTERPOL DEVREYE GİRDİ


Soruşturma kapsamında ayrıca, bilgilerin sızdırıldığı bilgisayarın sunucularının Romanya'da çıkması üzerine savcılık, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve İçişleri Bakanlığı'na birer yazı yazmıştı. Aynı zamanda Romanya'ya gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı'na da adli yardım (istinabe) evrakı hazırlanarak gönderilmişti. Ancak adli kanallarla bu işlemin 6 ay gibi bir süreci bulacak olması üzerine, yeni bir formüle başvuruldu. Hazırlanan dosyanın bir örneğinin Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Dairesi Başkanlığı'na gönderildiği ve bu yolla Romanya polisiyle irtibat kurulacağı öğrenildi. Böylece sürecin 6 ay yerine, 1 ay gibi kısa bir sürede tamamlanması bekleniyor. Romanya polisinin dosyada yeralan sunucu adreslerinin kime ait olduğunu, ayrıntılı bilgileriyle Türk makamlarına iletmesi sağlanacak.





Partide sızdıran kim


Ankara Başsavcılığı, sözkonusu sızmaya ilişkin yazı yazdığı YSK ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nden henüz bir cevap alamadı. İki kurumdan gelecek cevaba göre kimlik bilgilerinin hangi partilere kimler tarafından verildiği belirlenecek. Ardından partilere yazı yazılarak, bu bilgilere parti içerisinde kimlerin erişim yetkisinin olduğu ve kimlerle paylaştıkları sorulacak. Öte


yandan, bugüne kadar 100'ü aşkın vatandaşın 'mağdur' sıfatıyla savcılığa başvurduğu öğrenildi.


#kimlik bilgilerinin sızdırılması
#Emniyet İnterpol Dairesi girdi. Korsanların adresi
8 лет назад