|

KKTC'deki gerginliğin altından De Soto çıktı

KKTC'deki gerginliğin arkasından BM Kıbrıs Özel Temsilcisi De Soto çıktı. De Soto, KTO Başkanı Ali Eren ile 6,5 saat süren gizli bir görüşme yapmış.

Yeni Şafak
01:00 - 27/01/2003 Pazartesi
Güncelleme: 14:53 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

KKTC'de son dönemde yaşanan gerginliğin perde arkasında BM Genel Sekreteri Annan'ın kıbrıs Özel Temsilcisi De Soto'nun olduğu ortaya çıktı. Denktaş'a muhalif çıkışlarıyla tanınan Kıbrıs Ticaret Odası Başkanı Ali Eren ile De Soto'nun, Kopenhag Zirvesi'nden önce 6,5 saat süren gizli bir görüşme yaptıkları da ortaya çıktı. De Soto'nun bu görüşmede, Türk tarafına henüz sunulmayan Annan planının 2. bölümünü sunduğu ve 35 harita verdiği belirtildi.

Rumlara bilgi sızmıştı

11 Kasım ve 10 Aralık'ta sunulan Annan planları Rum basınında önceden yer almış ve Türk tarafı BM Genel Sekreteryası'ndan bazı bilgilerin Rumlara sızdırıldığını belirtmişti. BM planlarının açıklanmasından önce De Soto ve Ali Eren'in yakın temas halinde olduğu ve bu temasın da 2002 ortalarında başladığı belirtildi.

De Soto'nun, Ticaret Odası'na verilen 750 bin eurodan, gösterilerin organizasyonuna kadar Kıbrıs'ta muhalefeti örgütlediği tespit edildi. De Soto'nun benzer şekilde CTP'li M. Ali Talat ve Mustafa Akıncı ile de temas kurduğu belirtildi.

De Soto'dan rahatsızlık duyan Türk tarafının, özel temsilcinin değiştirilmesini istediği takdirde, "uzlaşmazlık ve sorun çıkaran taraf" olmakla suçlanacağı için sessiz kaldığı belirtildi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce