|

Kota kadına saygısızlıktır

Başbakan Erdoğan, kota uygulamasının kadına saygısızlık olduğunu ifade ederek, 'Kota uygulaması kadını erkeğin inayesine mahkum etmektir, yani erkek lütfedecek ondan sonra da kadınlar da parlamentoya girecek, böyle şey olmaz' dedi.

Haber Merkezi
00:00 - 28/11/2008 Cuma
Güncelleme: 02:05 - 28/11/2008 Cuma
Yeni Şafak
Kota kadına saygısızlıktır
Kota kadına saygısızlıktır

Başbakan Tayyip Erdoğan, kadınlara kota uygulamasına karşı olduklarını ifadede ederek, kota uygulamasının kadına saygısızlık olduğunu söyledi. AK Parti Kadın Kolları tarafından düzenlenen "Uluslararası İş'te Kadın Kongresi"nde konuşan Başbakan Erdoğan, kadınlarla ilgili sorunların giderilmesinde köklü zihniyet değişimi gerçekleştirdiklerini belirtti.

ENGELLER KALDIRILDI

Kota uygulamasına karşı olduğunu vurgulayan Erdoğan "Biz kota gibi zoraki yollarla arzu edilen sonuçlara ulaşılamayacağını ve kota uygulamasının kadına saygısızlık olduğunu kabul ediyoruz. Kota uygulaması kadını erkeğin inayesine mahkum etmektir, yani erkek lütfedecek ondan sonra da kadınlar da parlamentoya girecek, böyle şey olmaz. Olması gereken ne? Önünü açmak, yarışa gayet güzel bir zeminde girmesini sağlamaktır" diye konuştu

BAŞKAN SAYISI ARTACAK

Parlamentodaki kadın milletvekillerinin 30'unun AK Partili olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bunu önümüzdeki dönem daha da artırmak, güçlendirmek, bizim en önemli ideallerimiz, görevlerimiz arasındadır. Bazıları lafa geldiği zaman gayet güzel atıp tutuyorlar; 'Biz kadına şöyle değer veriyoruz, böyle değer veri-yoruz'. Peki veriyorsun da siyasetin neresinde kadın? Bu yok ama lafını gayet güzel yapıyorlar, biz uygulamasını yapıyoruz. Kadınlarımızın inşaallah 29 Mart yerel seçimlerinde bu denli etkin olmaları inanıyorum ki Türkiye'de kadın profilini çok daha zenginleştirecektir" dedi.


IMF ile görüşme henüz netleşmedi

Başbakan Erdoğan, ekonomik paketin ne zaman açıklanacağına ilişkin bir soru üzerine, çalışmalarının devam ettiğini belirtti ve "Şu gün denmez" dedi. Çalışmaları sağlıklı olarak neticelendirdikten sonra açıklama yapılacağını ifade eden Erdoğan, IMF ile ilişkin bir soruya da, "IMF ile görüşmeler henüz netleşmedi devam ediyor" diye cevap verdi.


Akreditasyonda ölçü doğru haber

Bir gazetecinin "Yıllardır sizi takip eden muhabirlerin Başbakanlığa akreditasyonları iptal edildi. Bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusunu da Erdoğan, "Arkadaşlar, muhabirler yalan yanlış haber yapıyorsa akreditasyonları iptal edilebilir. O medya organı veya grubu bir başkasını göndersin. Bizim ölçümüz o. Yalan yanlış haber yapmayacak" diye yanıtladı.


Kimseye adaylık için söz verilmedi

Erdoğan, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın İstanbul adaylığına ilişkin bir soruya "Böyle bir şey söz konusu değil. Arkadaşımız şu anda bulunduğu yerde görevine devam ediyor. Aday olmak isteyenler 1 Araklık'ta istifa eder sonra aday olurlar. Aday adayı olmak hiçbir zaman aday olma garantisi anlamına gelmez. Kimsenin böyle bir garantisi yoktur” dedi.


Emek sömürüsünü ortadan kaldıracağız

Erdoğan, kadın istihdamının düşük gözükmesinin en önemli sebebinin kayıt dışı çalışma olduğunu ifade ederek, '(Özellikle tekstil ve konfeksiyonda Türkiye'de kayıt altında olan ne kadardır) diye sorduğumuzda bize verilen cevap (700 bin 800 bin civarındadır). (Ne kadar istihdam var) diye sorduğumuzda da 2 milyon 700 bindir. Bu ne demektir. Demek ki tekstil sektöründe yüzde 25 kayıt altında, yüzde 75 kayıt dışında. Bunun adı zulümdür Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla şu anda Çalışma Bakanlığımız'ın bu alanlarda çok ciddi operasyonları var. Bu işi düzeltmemiz gerekiyor. Bu anlayışı tasvip etmemiz, kabullenmemiz mümkün değildir. Bunun adı açıkça emek sömürüsüdür' dedi.


'İlk'lerin kadınlarına plaket

Kongrede, Erdoğan, Türkiye'nin alanlarında ilk olma özelliğini taşıyan, İskandinav Bilim Ödülü alan ve Nobel Tıp Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk kadın bilim insanı Neva Çiftçioğlu, Avrupa ve Türkiye'nin ilk FİFA kokartlı hakemi ve milli maç hakemi Doç. Dr. Lale Orta, Türk sinemasının ilk kadın yapımcısı Mine Vargı, ilk Türk dünya sualtı dalış

rekortmeni Yasemin Dalkılıç, ilk kadın itfaiyeci Sabiha Yalçın, ilk kadın belediye otobüs şoförü Suna Çolak ve ilk kadın bürokrat Hale Bacakoğlu'na plaket verdi. Öte yandan, Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan da korumalığını yapan polis memuru Öznur Uçar'a, "ilk Başbakanlık kadın koruma memuru" olması nedeniyle plaket verdi.




15 yıl önce