|

KPSS hırsızlarına yeni operasyon

Cumhuriyet tarihinin en büyük soru hırsızlığı olarak gösterilen 2010 KPSS’yle ilgili yeni bir operasyon düzenlendi. Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada, aralarında öğretmenlerin de olduğu 34 kişi gözaltına alındı. Gözaltı kararı bulunan ve firari olan bazı öğretmenlerin, gece saatlerinde okul yöneticilerinden izin alarak dün iş yerlerine gitmedikleri ortaya çıktı. Savcılık, şüphelilerin FETÖ’nün imamlarıyla da bağlantılı olduğunu tespit etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 01:09 - 31/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) devletin kılcal damarlarına sızmak amacıyla soruları ele geçirdiği ve kendi elemanlarına dağıttığı 2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ilgili yürütülen soruşturma kapsamında yeniden düğmeye basıldı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde KPSS'de yapılan soru hırsızlığıyla ilgili 230 sanığın yargılanması devam ederken savcılık 5. dalga operasyon için harekete geçti.



17 KİŞİ FİRARİ DURUMDA


Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 24 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Şaibeli sınavdan aldıkları puanla devlet kurumlarına yerleştikleri belirlenen 51 şüpheliden 8'i kadın 34'ü gözaltına alındı. 34 şüpheli arasında bulunan 3 kadın daha sonra savcının talimatıyla emniyetten serbest bırakıldı. Operasyon kapsamında 17 kişinin aranmasına devam edilirken, diğer illerde gözaltına alınan şüphelilerin Ankara'ya gönderildiği belirtildi. Soruşturma kapsamında 23 Mart 2015'ten bu yana hakkında gözaltı kararı çıkarılanların sayısı 281'e yükseldi.



FETÖ İLE BAĞLANTILILAR


Soruşturma kapsamında şüphelilere, “Terör örgütüne üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, suç delillerini yok etmek ve görevi kötüye kullanmak” suçlamalarının yöneltildiği kaydedildi. Zanlıların, 2010 KPSS sorularını önceden ele geçirdiklerine dair deliller bulunduğu ve FETÖ ile bağlantılı oldukları öne sürüldü. Gözaltı listesinde bulunan şüphelilerden çoğunun şaibeli 2010 KPSS'den aldıkları puanla memur olarak atandıkları belirlendi.



İZİN ALIP KAÇMIŞLAR


Şüphelilerden 37'sinin öğretmen olduğu tespit edilirken, bazılarının ise tekrar edilen sınava girmeyerek, iptal edilmeyen Genel Yetenek ve Genel Kültür puanıyla düz memur olmayı tercih ettikleri anlaşıldı. Yapılan araştırmada, bazı şüphelilerin bu yolla Maliye Müfettişi ve TRT'de yapım görevlisi olduğu öğrenildi. Firari bazı öğretmenlerin, gece okul yöneticilerinden izin alarak dün iş yerlerine gitmedikleri belirtildi. Bu durum, şüphelilerin operasyon yapılacağını önceden öğrendiğini ortaya çıkardı.



İMAMLARLA İRTİBATLI


Kritik bilgilerin yer aldığı soruşturma dosyasına şüphelilerin HTS kayıtları da girdi. Yapılan incelemede, söz konusu şüphelilerin FETÖ imamlarıyla bağlantılı olduğu tespit edilirken, soruları önceden ele geçirdiklerine dair de delillere ulaşıldığı öğrenildi. Şüphelilerin aynı zamanda himmet transferi içinde yer aldıkları belirtiliyor.



ÇOCUKLU 3 KADIN SERBEST


Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 34 şüpheli arasında bulunan 3 kadın, Savcı Yücel Erkman'ın talimatıyla emniyetten serbest bırakıldı. Kadınlardan ikisinin emzirme çağında çocuğu bulunması nedeniyle serbest bırakıldığı öğrenildi. Diğer kadın şüpheli Z.G.'nin ise kocası Fırat G.'nin daha önceki operasyonlar kapsamında cezaevinde olması nedeniyle çocuklarına bakması için serbest bırakıldığı kaydedildi.



Cevaplar ele verdi


B.D'nin iptal edilen 2010 KPSS'de 118 net yaptığı, tekrar edilen sınavda ise 44 nete düştüğü, 2010 KPSS'de 110 net yapan H.Ç ile 119 net yapan Y.D'nin tekrar edilen sınavda 60 net, şüpheli A.H.K'nın ise iptal edilen 2010 KPSS'de 119 net, tekrar edilen sınavda ise 63 net yaptığı kaydedildi. Haklarında gözaltı kararı bulunan bazı şüphelilerin 2010 KPSS ile tekrar edilen sınavda yaptıkları netlerin karşılaştırmaları şöyle: “S.A. 116 netten 72 nete, H.T. 120 netten 77 nete, T.S, 120 netten 77 nete, H.A. 119 netten 77 nete, A.S. 118 netten 87 nete, C.Ç. 116 netten 77 nete, A.B. ise 120 netten 92 nete düştü.”


#Fetullahçı Terör Örgütü
#KPSS hırsızları
8 yıl önce