Kriz Alman Metro'nun kurallarını değiştiriyor

İbrahim Kahveci
00:0026/03/2009, Perşembe
G: 26/03/2009, Perşembe
Yeni Şafak
Kriz Alman Metro'nun kurallarını değiştiriyor
Kriz Alman Metro'nun kurallarını değiştiriyor

Alman Metro, perakendede satın almadan teslimata kadar gelenekselleşen bütün kurallarını yeniden tanımlıyor. 2012 yılında 1.5 milyar avroluk artı değer oluşturmayı hedefleyen Grup, akıllı mağaza konseptlerini Türkiye'ye getirmeyi planlıyor

Küresel kriz, kurallara sımsıkı bağlılığı ile bilinen Almanlara da kural değiştirtiyor. Farklı konseptlerle perakendenin hemen her alanında faaliyet gösteren Alman Metro Grup, satınalmadan teslimata kadar bütün süreçlerini yeniden tanımlıyor. Metro Group CEO'su Dr. Eckhard Cordes, pazar konumunun pekiştirilmesi ve kârlı büyüme seyrinin güvenceye alınması amacıyla ocak ayında, "Shape 2012" verimlilik programını başlattıklarını ve 2012 itibariyle 1.5 milyar avroluk artı değer oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

ADRESE TESLİMAT YAPILACAK

Yeniden yapılanma ile şirketin daha şeffaf ve hızlı hale geleceğini vurgulayan Cordes, eskiden müşteri ihtiyaçlarının analiz edilmediğini belirterek, Metro Cash & Carry'lerde öngördükleri radikal değişiklikleri şöyle anlattı: "Müşterinin ihtiyacını daha iyi anlayarak ona göre ürün getireceğiz. Teslimat işine başlıyoruz. Metro Cash & Carry'de teslimat yoktu. Artık büyük müşterilerimizin adresine de ürünlerimizi gönderebileceğiz."

Grubun hipermarket markası Real'in de hızlı servis vermek için satınalmalar yapacağı belirtildi. Metro Group Mali Konulardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Unger, şirketin global satış rakamlarının yüzde 5,8 artışla 68 milyar avroya, vergi ve faiz öncesi karın yüzde 7,1 artışla 2,2 milyar avroya yükseldiğini ifade etti. Unger, grubun yüzde 18.6'lık oranla en hızlı büyümeyi Asya ve Afrika bölgesinde kaydettiğini belirtti.


Türkiye'de büyümeye devam edeceğiz

Metro CEO'su Eckhard Cordes, 2008 yılında Türkiye'de Real, Media Markt ve Metro Cash & Carry'nin faaliyetlerinden yaklaşık olarak 1 milyar 300 milyon avro ciro elde ettiklerini bildirdi. Geçen yıl satışlarda ise 2007'ye göre yüzde 16 artış kaydettikleri bilgisini verdi. Cordes, 2009'da 3 Real, 8 Media Markt ve İstanbul Merter'de bir alışveriş merkezi açarak, 2008'de yapılan yatırım rakamını geçeceklerini ifade etti. Almanya'da tanıtımı yapılan Akıllı mağaza konsepti Türkiye'ye getiriliyor. Real, Türkiye'de bu yıl açacağı 3 mağazada yeni teknolojiler kullanacak. Real Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, İstanbul Fulya'da açacakları mağazadan başlayarak, akıllı tartı, robot ve elektronik alışveriş ünitesini devreye sokacaklarını kaydetti.