|

Lozan Park''ta çiçek salgını

Mülteci kampı haline gelen Ankara Lozan Park''ta salgın hastalıklar baş göstermeye başladı. 10 çocukta su çiçeği hastalığına rastlandı

Ayfer Mallı
00:00 - 30/09/2012 Pazar
Güncelleme: 23:30 - 29/09/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Lozan Park''ta çiçek salgını
Lozan Park''ta çiçek salgını

Aylardır mülteci kampı haline gelen Lozan Park''ta yaşananlar yürekleri burkuyor. Yaşlı ve çocukların da aralarında bulunduğu Afganlı mülteciler parkta hayata tutunma savaşı veriyor. Son günlerde parkta, salgın hastalıklar da ortaya çıkmaya başladı. Alınan bilgiye göre parkta kalan 10 çocuk su çiçeği hastalığına yakalandı. Çocuklar tedavileri için ambulansla hastaneye gönderildi. Havaların soğumasyla hastalıkların artmasından endişe duyan mülteciler, yaşadıkları dramın bir an önce son bulmasını istiyor. Başkentin orta yerinde yaşanan bu içler acısı dramın ne zaman sona ereceği hakkında ise kesin bir bilgi yok. Çoğunluğunu Afganların oluşturduğu mültecilerin arasında İran, Irak gibi farklı uyruklardaki mülteciler de bulunuyor. Mülteciler, karton kutularda, naylon çadırlarda ve kameriyelerde barınmaya çalışıyor.

SIĞINMA İSTİYORLAR

Parkta hastalıkların yaygınlaşmasından tedirginlik duyan mülteciler sığınma taleplerini bekliyor. Her gün çok sayıda mülteci parka gelmeye devam ediyor. Sığınma izni çıkan mülteciler ise, yaşayacakları illere sevk ediliyor. İş bulmak umuduyla Afganistan''dan gelen mülteciler Lozan Park''ta, Birleşmiş Milletler''den gelecek oturma iznini bekliyor. İzin gelince mülteciler kendilerine uygun olan uydu kentlere gönderiliyor. Parkta bugüne kadar gelip giden mülteci sayısı ise 3 bin 500''ü geçti.

Soğuktan uyunmuyor

Havaların soğumasıyla birlikte geceleri çok üşüdüklerini söyleyen Afganlı mülteci Mustafa el Muhammedi, aldığı Türkçe sözlükle Türkçeyi öğrenmeye çalışıyor. Muhammedi Türkiye''ye daha iyi şartlarda yaşamak için geldiğini anlattı. Muhammedi, ''Afganistan''da savaş var, İran bizi istemiyor. İran''da iş yok, sağlık koşulları Türkiye kadar iyi değil. Buraya daha iyi şartlarda yaşamak için geldik. Sığınma talebine cevap bekliyoruz. Hangi il çıkarsa oraya gideceğiz. Parkta yaşanmıyor. Hastalıklar çıkmaya başladı havalar da soğudu geceleri soğuktan uyuyamıyoruz'' dedi.


12 yıl önce