|

Mamut tarlası

Kahramanmaraş`taki Gavur Gölü`nün yatağında bulunan tarlaların işlenmesi sırasında, yetişkin insan boyunda mamut kemikleri ortaya çıkıyor.

Yeni Şafak
01:00 - 28/01/2003 Salı
Güncelleme: 14:40 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Gavur Gölü`nde 1965 yılından bu yana devam eden kurutma çalışmaları sonucunda tarımsal üretime açılan alanların sürülmesi sırasında ortaya çıkan kemiklerin ilgisini çektiğini söyleyen Adem Kurt, biriktirdiği kemikleri müzeye teslim edeceğini söyledi. Gavur Gölü yakınındaki Beyoğlu Beldesi`nde yaşadığını belirten Kurt, ``Bu kemikler tarlaların sürülmesi sırasında ortaya çıkıyor. Çocuklar bu kemiklerle oynuyorlar. Evinde sakladığım kemikleri çocuklardan topladım`` dedi. Kurt, kemiklerin her birinin 5-10 kilo olduğunu ve yörede kazı yapılması halinde elindeki kemiklerin benzerinden bol miktarda bulunabileceğini ifade etti. Yaşamının göl kıyısında geçtiğini anlatan 72 yaşındaki Mehmet Oğul da göl yatağındaki tarlaların sürülmesi sırasında topraktan anormal büyüklükte kemik parçaları çıktığına tanık olduğunu bildirdi.

Değerleri yokmuş!
Kahramanmaraş Müze Müdürü Ahmet Denizhanoğulları, tarlaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan kemiklerin müzelik değeri olmadığını söyledi. Gölün kurutulması için kanal açma çalışmaları sırasında ortaya çıkan 3 mamut iskeletinden ikisinin müzede sergilendiğini anlatan Denizhanoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü: ``Köylülerin Gavur Gölü çevresindeki tarlalarını işlerken mamut kemikleri bulduklarından haberimiz var. Bu sürekli yaşanan bir olay ve bulunan kemikler müzecilik açısından bir değer taşımıyor. Yöre halkından bütün halinde bir iskelet görmeleri halinde bize bildirmelerini istiyoruz. Gavur Gölü`nün fillerin atası sayılan mamutlar için yaşama alanı olduğu biliniyor. Fil nesli hala varlığını sürdürmekle birlikte mamut nesli günümüzden 5 milyon yıl önce tükendi."


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce