|

Milyarlık pazara Türk standardı

TSE, yurt dışına açılarak uluslararası standartların belirlenmesinde söz sahibi olacak. Teknoloji Bakanı Işık, kurulacak yeni şirketin, İslam ülkeleri başta olmak üzere 200 milyar dolarlık küresel pazardan pay alacağını söyledi.

.
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 21:45 - 30/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Milyarlık pazara Türk standardı
Milyarlık pazara Türk standardı

Türk Standartları Enstitüsü, yurt dışına açılarak, uluslararası standartların belirlenmesinde söz sahibi olacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Standartları Enstitüsünün (TSE), en kısa zamanda yurt dışında da faaliyette bulunacak, 100 milyon lira sermayeli Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi AŞ''yi kuracağını söyledi. Bakan Işık, Enstitünün bu şirket ile kısa vadede İslam dünyasındaki 20 milyar dolarlık uygunluk değerlendirme pazarından pay almayı, orta ve uzun vadede ise küresel bir oyuncu olarak 200 milyar dolarlık dünya pazarında etkin olmayı amaçladığını ifade etti.

MERKEZİ İSTANBUL''DA

Bakanlar Kurulu kararı ile merkezi İstanbul''da olmak ve yurt dışında da faaliyette bulunmak üzere TSE tarafından 100 milyon lira sermayeli Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi AŞ kurulmasına izin verildi. TSE''nin artık bir küresel aktör olacağını söyleyen Işık, ''TSE''nin bu şirket ile faaliyet göstermeyi hedeflediği alan; dünyada 200 milyar doları bulan bir ekonomik büyüklüğe sahip uluslararası uygunluk değerlendirme pazarı'' diye konuştu.

SORUMLULUĞA DEVAM

''Pazarın ülkemizdeki büyüklüğü ise 1,5-2 milyar dolar civarında'' diyen Bakan ışık, şirket kurma yetkisinin, TSE''nin faaliyet alanlarının tamamını veya bir kısmını kurulacak şirkete devredeceği anlamına gelmeyeceğini vurguladı. Işık, TSE''nin kurulacak şirketin faaliyet göstereceği alanlardan çekilmeyeceğini, bugüne kadar olduğu gibi iş ve işlemlerine aynen devam edeceğini ifade etti.

Kısa zamanda halka açılacak

Bakan Fikri Işık, kurulacak şirketin faaliyet alanlarının, TSE''nin standardizasyon dışında kalan ana faaliyet alanlarıyla, yani test, muayene-gözetim, belgelendirme ve eğitim alanlarıyla sınırlı olacağını belirtti. TSE''nin, diğer iştiraklerinde olduğu gibi kendisine ait şirkete eşit mesafede olacağı bilgisini veren Işık, laboratuvarlarında yapılacak bir testten alınacak ücretin gerek diğer şirketler gerekse kurulacak yeni şirket için eşit olacağını söyledi. Şirketin, en kısa sürede borsada işlem görecek profesyonelliğe sahip olacak şekilde yapılandırılacağı öğrenildi.

10 yıl önce