|

Müsilaj balığı boğdu: Yüzeyde değil asıl sorun derinlerde

Marmara Denizi’ni saran, Ege ve Karadeniz’de de görülmeye başlanan deniz salyası (müsilaj) balıkçıların da korkulu rüyası. İstanbul Bakırköy’de balıkçılar Turgut Maral ve Erkan Yanık’la denize açılan muhabirimiz müsilajın yarattığı tahribata tanıklık etti. Çekilen ağlar, bataklıktan çıkmış gibi siyah ve yapışkan bir maddeyle kaplıydı. Koca günden geriye müsilajın yırttığı ağlar ve sadece 2 kg balık kaldı. Dr. Erol Kesici, “Marmara denizinin yüzeyini temizlemek müsilajın yüzde 10’unu bitirmektir, asıl sorun derinlerde. Bunlar kimyasal atık” dedi.

Ayşe Mine Alioğlu
00:00 - 11/06/2021 Friday
Güncelleme: 05:08 - 11/06/2021 Friday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Mustafa İlhan
Fotoğraf: Mustafa İlhan
Yeni Şafak Bakırköy’de 25 yıldır balıkçılık yapan Turgut Maral ve Erkan Yanık’la denize açıldı. Sabah saat 08.30’da Bakırköy Su ürünleri Kooperatifi’nden tekneyle açılarak küçük balık avına çıktık.
Marmara Deniz’inin ortasına doğru radarda bir hareketlenme görünce Maral ile Yanık, ağı denize saldı. Durduğumiz yerde teknenin etrafına hemen salya birikintisi oluştu. Ardından serdiğimiz ağları toplamaya başladık. Müsilajın kütlesel ağırlığından dolayı ağları tek kişinin çekmesi mümkün olmadı
. Tek tük balığın bulunduğu ağlar müsilajın etkisiyle bataklıktan çekilmiş gibi siyah ve yapışkan bir maddeyle kaplıydı. Önceden denizde balığın tükenmeyeceğini düşündüklerini söyleyen Maral, “Bir ağda önceden 500 kilo balık tutardık. Şimdi avlanamadan geri geliyoruz. Beş kiloya bile razıyız. İnsanlar denizin dengesini bozdular. Pislikten deniz sessiz çığlık atıyor” dedi.

AĞA YAPIŞIK KALIYOR

  • Bir buçuk yıl önce Karadeniz’de müsilaja rastladıklarını söyleyen Yanık,
    “Kimse bunu önemsemedi. Şimdi her tarafı sardı. Kütlesel ağırlığı var. Ağa yapışıp kalıyor ve attığımız zaman yukarı alamıyoruz ki amip gibi çoğalıyor. Ağı koy verdiğimiz zaman zarar oluyor. Nisan-Mayıs dönemi bizim av zamanımızdı avlanamadık. Bu kirlilik zincirleme bir durum. Şu anda oltaya giden adamın misinası bile çamurla çıkacak. Önlem alınmazsa yakında balık alamayacaklar”
    şeklinde konuştu.

EKONOMİK ZARARIMIZ ÇOK

Balıkçıların birçoğunun yıl başından beri av yapamadıklarını kaydeden Su Ürünleri Kooperatifi Bakırköy Başkanı Barbaros Maral da şunları söyledi:
“38 senedir balıkçılık yapıyorum. İki yıl öncesine kadar böyle bir şeyle karşılaşmamıştık. Attığımız ağ ve oltalara müsilaj takılıyor çekemiyoruz. Ağlarımızı yırtıyor. Ekonomik olarak bizlere zararı çok. Bir sene önce de vardı ama şimdi daha fazla. Geçen yıl yunuslar müsaade etmedi şimdi müsilaj başımıza çıktı. Hasılatımız yarı yarıya bile değil. Balık tutamıyoruz ama 2 bin TL’den ağ alıyoruz. Zararımız çok. Oltacının bile zararı çok.”

ASIL TEHLİKE DİPLERDE

  • Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici ise
    “Koku ve görüntü için Marmara denizinin yüzeyini temizlemek demek müsilajın yüzde 10’unu bitirmektir, asıl sorun derinlerde. Tamamen kurtulabilmek için en aşağı beş yıl boyunca dip bucak temizlemek gerekli. Marmara’nın yükünü hafifletmek gerekiyor. Mücadeleden vazgeçmemek gerekiyor”
    dedi.

Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu

Dün toplanan TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP’nin Marmara Denizi’nde etkili olan müsilaj sorununun araştırılmasına yönelik Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasına için verdiği ortak önergeler birleştirilerek görüşüldü.
Konuşmaların ardından yapılan oylamayla, müsilaj sorununu araştırmak amacıyla, 5 siyasi partinin ortak önergesiyle Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.


392 metreküp temizlendi

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde başlatılan ‘Müsilaj Temizleme Seferberliği’ kapsamında iki günde yaklaşık 392 metreküp müsilaj toplandı. 8 Haziran’da “Marmara hepimizin” sloganıyla deniz temizliği seferberliği başlatılarak kıyıdaki 31 bölgede temizlik çalışması yapıldı. Bu kapsamda ilk gün 15 bölgede denizden toplam 235,2 metreküp müsilaj toplandı. Çalışmaların ikinci gününde ise 16 bölgede denizden ve karadan toplama sistemi ile 156,6 metreküp müsilaj temizlendi. 48 saatte İstanbul’da 103,8, Balıkesir’de 79, Kocaeli’nde 56, Yalova’da 53, Bursa’da 50, Çanakkale’de 27 Tekirdağ’da ise 23 metreküp olmak üzere toplam 391,8 metreküp müsilaj temizlenmiş oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,
    “31 bölgede, 1000 arkadaşımızla, denizden 46 temizleme gemisi, bariyer serme, sorbent yayma, yüzey sıyırma, kıyıdan uzak noktalarda müsilaj biriktirme gibi faaliyetler için 27 tekne ve karadan toplama sistemiyle süreci çok ileri bir noktaya taşıdık. 8-9 Haziran tarihlerinde toplam 392 metreküp müsilaj topladık, bertarafa gönderdik. Kapasiteyi daha da arttırarak çalışmamıza 7/24 devam ediyoruz.”
    diye konuştu.
#Müsilaj
#Marmara Denizi
#Balık
3 years ago