|

O hakimler açığa alındı

HSYK, 75 şüpheliyi korsan şekilde tahliye etmeye çalışan hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer’i açığa aldı. Müfettiş raporunda emrin Gülen örgütünden geldiğine dikkat çekiliyor ve “Hakimler, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamasıyla yargılanan şüphelilerle fikir ve eylem birliği içinde hareket etti” deniliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 28/04/2015 Salı
Güncelleme: 23:25 - 27/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), İstanbul'da parelel yapı soruşturmaları kapsamında tutuklanan 75 şüpheliye, korsan bir kararla tahliye yolu açan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile yasanın emredici hükmüne rağmen kendisini yetkili kılan 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer'in “yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği” gerekçesiyle tedbiren görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Müfettişlerin hazırladığı raporda, söz konusu hakimlerin, Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek ve devam suçlarla yargılanan şüphelilerle fikir ve eylem birliği içinde hareket ettiği belirtildi.



KRİZ ÜZERİNE OLAĞANÜSTÜ TOPLANILDI


HSYK 2. Dairesi haftasonu tahliye krizi nedeniyle haklarında soruşturma açılan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Başer'in dosyalarını görüşmek üzere dün olağanüstü toplandı. Daire ayrıca, Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Hakimi Habil Kahraman'ın dosyasını da masaya yatırdı.



TEDBİREN UZAKLAŞTIRILDILAR


Müfettişlerin sunduğu ön raporu değerlendiren 2. Daire, kanun icat ederek İstanbul'daki 10 ayrı sulh ceza hakimini by-pass eden 29. Asliye Ceza Hakimi Mehmet Özçelik ile kanunun emredici hükmüne rağmen yetkisi olmayan sahaya girerek korsan tahliye kararı yazan 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer'in tedbiren görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Kararda, hakimlerin “Bulunduğu hal üzere görevlerine devam etmelerinin yargı erkinin nüfus ve itibarına zarar vereceği kanaatine varıldığı” belirtildi. Karar, 2'ye karşı 4 oyla alınırken, muhalif kalan üyelerin Mustafa Kemal Özçelik ile Mahmut Şen olduğu öğrenildi.



MESLEKTEN İHRACA KADAR YOLU VAR


2. Daire bu kararının ardından söz konusu hakimler hakkındaki soruşturma işlemine devam edecek. Soruşturmanın sonunda hakimlere meslekten ihraca varıncaya kadar uzanan cezalar gündeme gelebilecek. Hakimler için yargılanma yolu da açılabilecek.



TAHLİYECİ HAKİM DE AÇIĞA ALINDI


HSYK, 5 Ocak 2015'te Şanlıurfa merkezli 11 ilde düzenlenen telekulak operasyonunda tutuklanan 3 polisi delilleri tetkik etmeden nöbetinin son gününde acil olarak tahliye eden hakim Habil Kahraman'ın da görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.







#Metin Özçelik
#Mustafa Kemal Özçelik
#telekulak
9 yıl önce