|

O minibüs aranıyor

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan yarım saat önce 7 kişi, Suudi Arabistan Konsolosluğu’na geldi. Kaşıkçı’nın içeri girmesinden bir süre sonra dışarı çıkan bu kişiler, konsolosluk önündeki 6 adet siyah minibüsten birine birtakım kutular yerleştirip oradan uzaklaştı. Polis ve MİT, şimdi camlarına siyah film çekilmiş bu minibüsün peşinde.

Fatih Özer
04:00 - 10/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:55 - 10/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
. İstihbarat birimleri, Kaşıkçı’yı öldürmek için Suudi Konsolosluğu’na gelen 7 kişilik ekiple siyah minibüsün peşinde.
. İstihbarat birimleri, Kaşıkçı’yı öldürmek için Suudi Konsolosluğu’na gelen 7 kişilik ekiple siyah minibüsün peşinde.

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetine ilişkin soruşturma sürüyor. Güvenlik güçlerinden alınan bilgilere göre Riyad'dan havalanan iki özel jetle İstanbul'a inen 'suikastçı' ekip, Kaşıkçı'dan yarım saat önce konsolosluğa siyah bir minibüsle geldi. Uçaklar toplam 13 kişiyi taşıyordu ancak olay mahalline gelenler 7 kişiden ibaretti. İddialara göre bu ekip, Kaşıkçı’yı içeride 'DEAŞ tarzı' bir muameleyle katletti. Kaşıkçı'nın infaz edildikten sonra parçalara ayrılan cesedi, bina önündeki 6 adet siyah minibüsten birine kutular içinde taşındı.

TERS YÖNLERE GİTTİLER

Saatler 15'i geçtiğinde konsolosluk önünden hareketlenen siyah araçlar, otoyolda farklı yönlere doğru yol aldı. İki gruba ayrılan Mercedes minibüsler 3'er araç halinde birbirlerine ters istikamette hareket etti. Kaşıkçı'nın naaşını taşıyan diplomatik plakalı aracın, camlarına siyah film çekilmiş minibüs olduğu belirtiliyor. İstihbarat birimleri, toplam 26 adet otomobilin seyrini takip için 8 bin kamerayı incelemeye aldı. Bu kameralardan 150'sinin konsolosluk çevresinde olduğu, 2 kameranın ise binanın kapısını doğrudan gördüğü öğrenildi. Kaşıkçı'yı binaya girerken gösteren görüntüyü bu 2 kameradan biri kaydetti.


O UÇAK DİDİK DİDİK ARANDI

İki grup halinde farklı istikamete yönelen araçların, olay mahallinden uzaklaştıkça, olası takibi zorlaştırmak için birer birer başka yönlere hareket ettiği sanılıyor. 2 Ekim günü Kaşıkçı'nın konsolosluk binasından çıkmadığının anlaşılmasıyla birlikte güvenlik güçleri hızla harekete geçerek akşam saatlerinde gerekli aramalara başladı. Riyad'dan İstanbul'a inen ve Atatürk Havalimanı'ndaki Genel Havacılık Terminali'nde bekleyen HZ-SK2 kuyruk tescilli uçağın kargo ve kabin bölümü polis tarafından didik didik arandı. Dubai’ye uçuş için hazırlık yapan uçakta aramalar yapıldığı sırada, uçağın yolcuları da kapsamlı aramadan geçirildi. Valizler X-Ray cihazına ikişer kez sokuldu. Olumsuz bir durumla karşılaşılmaması üzerine, HZ-SK2 uçağının yolcularıyla birlikte saat 22.46'da havalanmasına izin verildi.


7 ŞÜPHELİ TESPİT EDİLDİ

Gözler şimdi, Kaşıkçı'ya ilişkin ihbarların yağmaya başladığı saatlerde İstanbul'dan Mısır'a doğru çoktan havalanmış olan ve arama yapılamayan diğer uçağa çevrildi. HZ-SK1 kuyruk kodlu uçağın Mısır'ın Kahire kentine iniş yaptıktan bir gün sonra Riyad'a geçtiği öğrenildi. Atatürk Havalimanı'nda HZ-SK2'den saatler önce, 17.00 sıralarında havalandığı ileri sürülen HZ-SK1 uçağının, Kaşıkçı'nın cesedinin bulunduğu kutuları taşıyıp taşımadığı merak konusu. Polis, konsolosluğa Kaşıkçı'dan yarım saat önce gelip saat 15'ten sonra ayrılan 7 şüphelinin kimlik bilgilerini tespit etti. Siyah araçlardan sadece birinin plakası henüz tespit edilemedi. Başsavcılık ise konsolosluk binasının didik didik aranması için iki savcıyı görevlendirdi. Olay mahallinde kan, tükürük, kıl ya da parmak izi gibi bulunabilecek her türlü kanıt değerlendirilecek. Aramaların bugün yapılması bekleniyor.

TÜRK ÇALIŞANLARA İZİN VERİLMİŞ

Öte yandan konsoloslukta çalışan 28 Türk’e, diplomat toplantısı olduğu gerekçesiyle 2 Ekim günü için izin verildiği öğrenildi. 4 Ekim’de ise çalışanların üzerine ses ve görüntü kaydeden kameralar takılmış. Binada yer alan bazı kapının kilitlerinin de geçtiğimiz hafta değiştirildiği öne sürüldü.


Kaynağımdı

New York Times gazetesinden Thomas Friedman, “Kaşıkçı için dua ediyorum” dediği yazısında, “Suudi Arabistan bir cinayet işlemişse bu, Muhammed bin Selman rejimi için felaket olur” yorumunda bulundu. Friedman ayrıca, geçtiğimiz yıl veliaht Selman’ın yaptığı saray darbesi hakkında görüş aldığı Suudi kaynağın, gazeteci dostu Cemal Kaşıkçı olduğunu açıkladı. Friedman, Kaşıkçı’nın bin Selman hakkında “Bu adam (bin Selman), Suud’u yavaş bir ölümden kurtarıyor ancak ekonomik ve politik kararları için farklı görüşlere tahammülü yok” dediğini aktardı.


Bugün girilecek

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddia edilen Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu binası dün hareketli saatler yaşadı. Binada inceleme yapmak üzere Levent’teki konsolosluğa gelen bir grup Suud yetkili, içeride bir süre kaldı. İstanbul Cumhiyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği soruşturma ekibinin ise bugün olay mahallinde inceleme yapması bekleniyor. Akşam saatlerinde de konsolosluktaki hareketlilik devam etti. 21.30’da binanın arka kapısından 3 kişinin girdiği görüldü. Bu kişilerden birinin elinde bulunan alet çantası dikkati çekti.

#Suudi Arabistan Konsolosluğu
#Cemal Kaşıkçı
#Türkiye
6 yıl önce