|

Özbek-Türk İstihbarat ağı genişliyor

İkili ilişkileri günden güne güçlenen Türkiye ile Özbekistan, vergi suçları, parasal suçlar ve suç gelirlerinin meşrulaştırılmasıyla ilgili finansal istihbarat değişiminde iş birliği yapacak.

Fatih Özer
04:00 - 1/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:09 - 1/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Özbek-Türk İstihbarat ağı genişliyor
​Özbek-Türk İstihbarat ağı genişliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in 2016’daki görüşmesinin ardından hız kazanan iki ülke ilişkileri, geçen yıl stratejik ortaklık düzeyine çıkartıldı.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

İki ülke arasında geçen yıl yapılan anlaşmalar da hayata geçirilmeye başlandı. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte Türkiye ile Özbekistan, vergi suçları, parasal suçlar ve suç gelirlerinin meşrulaştırılmasıyla ilgili finansal istihbarat değişiminde iş birliği yapacak.

ORTAK ADIM

Mutabakat kapsamında, MASAK ile Özbekistan Cumhuriyeti Başsavcılığı ortak çalışma yürütecek. Özbekistan Cumhuriyeti Başsavcılığı, vergi suçları, parasal suçlar, karapara aklama ve terörizmi finanslama suçları üzerinde iki ülke arasında istihbarat alışverişi yapılacak.

KOLAY ANALİZ

Karar, iki ülke iş birliği ve karşılıklı menfaat anlayışı içinde, ülkelerin yetkili makamları tarafından soruşturma ve kovuşturma başlatılmasıyla sonuçlanabilecek. Bilgi paylaşımı amacıyla şüpheli kara para aklama, terörizmin finansmanı ve bağlantılı suç faaliyetleriyle ilgili analizlerin kolaylaştırılmasını amaçlanıyor.

YASADIŞI GELİRLER ENGELLENECEK

Özellikle suç örgütlerinin ve mafya organizasyonlarının yasa dışı yollarla elde ettikleri gelirleri uluslararası dolaşıma sokarak meşrulaştırılması engellenecek.

#Türkiye
#Özbekistan
#İstihbarat
6 yıl önce