|

Özür dilemek yetmez!

2020 Olimpiyat Oyunları adaylarından Tokyo'nun, İstanbul'u karalayıp İslam dünyasına yönelik hakaretleri tepki çeken Valisi Naoki Inose özür diledi. Hata yaptığının farkına varan vali, sözlerinin uygunsuz olduğunu kabul etti

Aa
00:00 - 1/05/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:51 - 30/04/2013 Salı
Yeni Şafak
Özür dilemek yetmez!
Özür dilemek yetmez!

Tokyo Valisi Naoki Inose, İstanbul'un, 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı ve İslam dünyasıyla ilgili açıklamaları nedeniyle özür diledi.

2020 Olimpiyatları adaylığı sürecinde, İstanbul'un iki rakibinden biri olan Tokyo'nun Adaylık Komitesi Başkanlığı'nı da yürüten Inose, ABD'nin 'New York Times' gazetesine geçen hafta verdiği demeçteki ifadelerine tepkiler üzerine Türkiye'den özür diledi. İstanbul'un Tokyo'ya oranla adaylık için 'daha az gelişmiş' ve 'daha az donanımlı' bir kent olduğunu savunan Inose, Tokyo ve İstanbul arasında farklılıklar bulunduğunu iddia etti.

İSLAM DÜNYASINA HAKARET

Bununla da yetinmeyen Inose, 'Müslüman ülkelerin tek ortak yönü Allah. Birbirleriyle kavga halindeler ve toplumsal sınıfları var' ifadeleriyle de büyük tepki topladı. Hatasının farkına varan Japon vali, yaptığı açıklamaların 'uygunsuz olduğunu ve bu durumu düzeltmek istediğini' bildirdi. 'Sadece İslam dünyasındaki bazı ülkelerin birbirleriyle çatıştığını söylemiştim ama bu uygun bir açıklama değildi. Bunu düzeltmek istiyorum. Özür diliyorum. Açıklamalarım İslam dünyasında yanlış anlaşılabilir. Bu nedenle açıkça özür diliyorum' dedi. Valinin açıklamalarının, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) aday ülkelere ilişkin getirilen yorum yasağı kuralını ihlal ettiğini belirten yetkililer, Inose'ye ceza verilebileceğini belirtti.

DOSTLUĞA AYKIRI

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise olimpiyat ruhunun, barış, kardeşlik ve dostluk ruhu olduğunu vurgulayarak, 'Bu değerlendirmelerin, hepimizin ortak ruhu olan olimpiyat ruhuna aykırı olduğunu düşünüyorum' dedi.


11 yıl önce