|

Paralelin korsan okulları

Paralel yapıya bağlı olarak yurtdışında faaliyet gösteren 15 okulun, MEB sistemine usulsüz yöntemlerle dahil edildiği ortaya çıktı. Durumu fark eden MEB'in sistem dışına çıkardığı okullar, korsan olarak eğitim veriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2015 Pazar
Güncelleme: 14:50 - 30/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Paralel yapının skandallarına bir yenisi daha eklendi. Paralel yapının yurt dışındaki okullarını yasal olmayan yollarla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sistemine dahil ettiği ortaya çıktı. Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü'nün, MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne bağlı olduğu dönemde müşteşar yardımcısının bilgi işlem dairesine verdiği talimat ile paralel yapının yurt dışındaki okullarının sisteme dahil edildiği tespit edildi.



TEOG'LA ORTAYA ÇIKTI


MEB sistemine usulsüz kayıt, geçen yıl TEOG sınavı için Kazakistan'a personel gönderilmesinin ardından tespit edildi. Kazakistan'da cemaatin okullarından Astana'daki Özel Safran İlköğretim Okulu'nda TEOG sınavına girecek 1 öğrenci için Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğü 3 personel görevlendirdi. Personeller Kazakistan'a gitti, ancak öğrenci mazeret göstererek sınava girmedi. Görevli personeller bu kez mazeret sınavları için iki hafta sonra yeniden Kazakistan'a gitti.



YETKİLİLER FARK ETTİ


Tek çocuğun TEOG sınavı için gidilen okul, yetkililerin dikkatini çekti. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın yaptığı tarama işleminde yurt dışında MEB'e bağlı olmayan 15 okulun korsan şekilde kayıt yaptırdığı tespit edildi.



SİSTEMDEN ÇIKARILDILAR


MEB programlarına ve müfredatına uymayan, vergi vermeyen bu okulların yasal yollardan değil, sadece paralel örgüt üyeleri vasıtasıyla Bilgi İşlem Dairesi üzerinden kayıt yoluyla sisteme dahil edildiği ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, bunun üzerine Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yurt dışında bulunan bu korsan okullarını sistemden çıkardı. Tespit edilen 15 okulun MEB'deki kaydı silindi. Sistemden çıkarılan okullar uluslararası sistemde de bulunmuyor. Dolayısıyla FETÖ'nün korsan yollarla sisteme giren okulları, sistem dışına itilerek korsan okul durumuna düştü.



MEB MÜHÜRLERİ VAR


Korsan okulların MEB programını uygulamadıkları, denetime tabi olmadıkları ve vergi vermedikleri ortaya çıktı. Bu okulların sadece Türkiye Cumhuriyeti MEB Bakanlığı'nın mührünü, bulundukları ülkelerde kullandıkları tespit edildi.



Öğrenciler mağdur olmayacak


Öte yandan geçen hafta yapılan TEOG sınavına, sistem dışı kalan Azerbaycan'daki paralel yapının Özel Kafkas İlköğretim Okulu'nun 5 öğrencisi giremedi. Milli Eğitim, bu öğrencilerin mağdur olmaması için harekete geçti. Yurt dışındaki tüm eğitim müşavirliklerine yazı gönderen bakanlık, MEB okullarına kayıt yapmak isteyen öğrencilerin kaydının alınması talimatı verdi.



Azerbaycan'da FETÖ'ye veto!


Azerbaycan'da Fethullah Gülen hareketiyle bağlantısı olduğu belirtilen bazı eğitim kurumları kapatılmıştı. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Gülen Cemaati'ne ait Çağ Öğretim İşletmelerini bünyesine almış ve Uluslararası Eğitim Merkezi isimli yeni kurum oluşturmuştu. Böylece Çağ Öğretim İşletmelerine bağlı 13 şubesi bulunan Araz Kursları 10 lise, 1 gimnazyum ve Kafkas Üniversitesi, Uluslararası Eğitim Merkezi çatısı altında faaliyet göstermeye başlamıştı. Ardından da SOCAR bünyesindeki Araz Kursları ile ona bağlı eğitim kurumlarının kapatılması kararı verilmişti.


#Paralel yapı
#mb
#paralel okullar
8 yıl önce