|

Saadet Partisi kuruldu

Recai Kutan liderliğindeki kadro, Saadet Partisi'ni kurdu. 135 kişilik Kurucular Kurulu'nda 51 milletvekili yeraldı. Kutan, Saadet Partisi'nin amacının tüm insanlığın saadet ve mutluluğu olduğunu söyledi.

.
00:00 - 21/07/2001 Cumartesi
Güncelleme: 14:15 - 21/05/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Saadet Partisi kuruldu
Saadet Partisi kuruldu

Kapatılan FP'nin eski Genel Başkanı Malatya Bağımsız Milletvekili Recai Kutan, yeni kurdukları Saadet Partisi'nin Genel Başkanlığı'na seçildi. Programı açıklayan Kutan, Saadet Partisi'nin amacının tüm insanlığın saadet ve mutluluğu olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin 37. partisi olan Saadet Partisi'nin kuruluş dilekçesi ve Kurucular Kurulu listesi milletvekilleri Yakup Budak, Zeki Çelik, Fethullah Erbaş, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Mukadder Başeğmez ve Mustafa Geçer tarafından saat 15.00'te İçişleri Bakanlığı'na sunuldu. 135 kişilik Kurucular kurulu'nda 51 milletvekili yer aldı. 5 milletvekili ise imzasını geri çekti.

Ahlak ve sosyal paylaşım

Yanına İstanbul Milletvekili Mukadder Başeğmez, Diyarbakır Milletvekili Ö. Vehbi Hatipoğlu ile Doç. Cihangir İslam ve İzmir eski il başkanı Şerefettin Kılıç'ı alan Recai Kutan düzenlediği basın toplantısında "En halisane niyetlerle milletimize ve ülkemize hizmet aşkı ve heyecanıyla yola çıkıyoruz. Bu çıkış kurtuluşumuza ilk adımdır. Allah yardımcımız olsun" dedi.

Kutan, anlayışı itibarıyla diğer partilerden farklı olduklarını ifade ederek, "Milli, manevi ve ahlaki değerlere diğer partilerden daha çok önem veriyoruz. Türkiye'nin tek ve sivil ve yerli partisi olma iddiasındayız. Ahlaki temele dayalı ve sosyal bölüşümü esas alan bir ekonomi anlayışı hedefliyoruz. Herkesin inandığı gibi yaşamasının mücadelesini vereceğiz" diye konuştu.

Milli müdafaa heyecanı

Kutan, Saadet Partisi'nin büyük bir heyecanla yola çıktığını belirterek, "1. Dünya Savaşı'nın ardından istiklalini kaybetmişken Milli müdafaa hareketi ile yola çıkan ve İstaklal harbini veren milletimizin taşıdığı şevk ve heyecanı 21. yüzyıla girerken aynı azim ve kararlılıkla taşıyan bir şekilde yola çıkıyoruz. Osmanlı'nın kuruluşunda Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye verdiği, "Ey oğul, sabretmesini bilecekesin. Önce insanı yaşat ki devlet yaşasın. Vaktinden önce çiçek açma" öğütlerini rehber edineceğiz" dedi.

Saadet'in programı

Saadet Partisi'nin programını da açıklayan Kutan sevgi, huzur, barış ve kardeşlik, insan hakları ve özgürlükler, adalet, refah ve izzet, onur ve saygınlığın saadetin şartları olduğunu belirterek bunlara ulaşmak için: "Çatışma ve gerginlik değil, diyalog, uzlaşma ve barış, çifte standart ve ayrımcılık yerine eşitlik ve adelet, sömürü değil adil paylaşım, baskı ve dayatma yerine demokrasi ve insan hakları, çıkarçılık ve maddiyatçılık değil ahlak ve maneviyat, anarşi ve düzensizlik değil sözleşmelere sadakat" ilkelerini esas alacaklarını açıkladı.

Anayasa değişmeli

Kutan, mevcut Anayasa ile özgürlüklerin genişletilmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Anayasa tümden değişmelidir. Anayasa'nın 2. maddesindeki devletin temel nitelikleri olan 'Demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti ilkeleri evrensel normlara göre yorumlanmalıdır" diye konuştu.

Saadet Partisi'nin laiklik konusundaki görüşlerini de açıklayan Recai Kutan, şunları söyledi: "Laiklik, kanunların ilim, akıl ve insanların tecrübelerne dayanılarak yapılmasını gerektirir. Ancak laiklik asla dinsizlik veya din karşıtlığı olarak algılanamaz. Aksine laiklik isteyenin istediği inancı ve dini seçebilmesi ve bunun gereklerini yerini getirebilmesini teminat altına alır."

Diğer partiler materyalist

Kutan, Saadet Partisi'nin diğer partilerden farkını da şöyle anlattı: "Biz maneviyatçıyız diğerleri materyalist. Biz kalkınmış öncü Türkiye'yi esas alıyoruz diğerleri sıradan Türkiye'yi. Biz sevgi ve kardeşliği esas alıyoruz diğerleri kin ve husumeti. Bizim amacımız bütün insanlığın saadeti diğer partilerin amacı ise mutlu bir azınlığın saadetidir."

Kutan: Erdoğan kararı sevindirici

Saadet Partisi Genel Başkanı ve Malatya Bağımsız Milletvekili Recai Kutan, Tayyip Erdoğan'ın yasağının kalkmasından mutluluk duyduğunu bildirdi.

Kapatılan FP'nin Ankara İl Başkanlığı'ndaki basın toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Kutan, temel görüşleri itibarıyla her türlü yasağın ve yasakçılığın karşısında olduklarını dile getirerek, "Bu itibarla Sayın Erdoğan'ın yasağının kaldırılmış olmasından sadece mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Malatya Bağımsız Milletvekili Oğuzhan Asiltürk de kararı "tabii" olarak değerlendirirken "Bir yanlışlık, Anayasa Mahkemesi tarafından düzeltilmiştir. Temenni ederiz ki Anayasa Mahkemesi bundan sonra da parti kapatmaktan da vazgeçer" dedi. Asiltürk, Erdoğan'ın yasağının kalkmasının, tabanlarını olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, böyle bir etkinin olacağını zannetmediğini kaydetti. İstanbul Bağımsız Milletvekili Süleyman Arif Emre ise Erdoğan'ı da ilgilendiren kararın kendilerini sevindirdiğini ifade etti.

Kurucular Kurulu

Milletvekilleri: Recai Kutan, Yakup Budak, Ali Gören, Oya Akgönenç, Zeki Çelik, Rıza Ulucak, Mehmet Zeki Okutan, Alaattin Sever Aydın, Suat Pamukçu, Hüsamettin Korkutata, İsmail Alptekin, Ahmet Sünnetçioğlu, Hüseyin Karagöz, Yasin Hatipoğlu, Sacit Günbey, Ö. Vehbi Hatipoğlu, Latif Öztek, A.Cemil Tunç, Lütfü Esengün, Fahrettin Kukaracı, Aslan Polat, Turhan Alçelik, Lütfi Doğan, Mustafa Geçer, Metin Kalkan, Mukadder Başeğmez, S.Arif Emre, Ali Oğuz, Osman Yumakoğulları, Bahri Zengin, Avni Doğan, Mustafa Kamalak, Ali Sezal, Mehmet Batuk, Veysel Candan, T.Rıza Güneri, Lütfi Yalman, Ahmet Derin, Oğuzhan Asiltürk, Yaşar Canbay, Fehim Adak, Mehmet Bekaroğlu, Nezir Aydın, Cevat Ayhan, Ahmet Demircan, Musa Demirci, Temel Karamollaoğlu, Ahmet Karavar, M.Niyazi Yanmaz, Şeref Malkoç, Fethullah Erbaş.

Eski milletvekilleri: Naci Terzi, Ziyaettin Toker, Sabri Tekir, Nedim İlci, Kazım Aslan, Ertan Yülek, Hayrettin Dilekcan, Fethi Acar, Ahmet Fevzi İnceöz, Osman Hazer, Şaban Şevli, Hasan Hüseyin Öz, Ahmet Çelik, Abdulhaluk Mutlu, Mustafa Yünlüoğlu, Muhammed Polat, Ahmet Doğan, Yaşar Göçmen, Mustafa Köylü, Necmettin Aydın, Saffet Benli, Abdülkadir Öncel, Abdullah Aslan, Mikail Korkmaz, Fethi Görür, Murtaza Özkanlı, Hüseyin Erdal, Ahmet Dökülmez, Abdülillah Fırat, Ö. Faruk Ekinci, Fikret Karabekmez, M. Hasan Öz, Musa Okçu, İsmail Coşar, M. Kemal Ateş, Sıtkı Cengil, Zülfikar Gazi, Mehmet Aykaç, Cemalettin Lafçı, Abdullah Özbey, Cafer Güneş, Şinasi Yavuz, Metin Perli, Abdullah Arslan, Hüseyin Olgunakın, İlhan Sungur, Kadir Timurağaoğlu ve Hasan Aksay.

Eski FP İl Başkanları: Mustafa Akkaş (Kayseri), Şerafettin Kabakçıoğlu (Manisa), Numan Kurtulmuş (İstanbul), Tahir Akyürek (Konya), Cemaletin Hınıslıoğlu (Erzurum), İbrahim Atıcı (Eskişehir), Turgay Çekin (Amasya), Enver Bakırcı (G.Antep), Şerafettin Kılıç (İzmir), Hilmi Danış (Bursa).

Akademisyenler/işadamları: Prof. Tunca Özgönen, Prof. İsmet Toprak, Prof. Ali Akmaz, Prof. Doğan Aydal, Prof. Zeki Korkusuz, Doç. Mete Gündoğan, Doç. Cihangir İslam, Necmettin Altay, Selami Ateş, O. Nuri Önügören, Nimetullah Ayte, Muzaffer Baydar, Ali İhsan Kenç, İbrahim Çamlıdere, Süleyman Çalışkan, Ali Düzenli, Fikret Erçoban, Ali Güneri, Mustafa Kıraç, Alaattin Köksal, Hüseyin Mutlu, Mehmet Özalp, Teyfik Özalp, Halis Bilge, Ahmet Bilgin, Ali Vural ve Şehmuz Yılmaz.

Saadet Partisi GİK üyeleri

Genel Başkan: Recai Kutan

GİK üyeleri (50 kişi): Fehim Adak, Oya Akgönenç, Hasan Aksay, Tahir Akyürek, Turhan Alçelik, İsmail Alptekin, Kazım Arslan, Oğuzhan Asiltürk, İbrahim Atıcı, Nezir Aydın, A. Sever Aydın, Cevat Ayhan, Mukadder Başeğmez, Mehmet Bekaroğlu, Yakup Budak, Gülten Çelik, Hilmi Danış, Ahmet Demircan, Musa Demirci, Ahmet Derin, Hayrettin Dilekcan, Lütfü Doğan, Avni Doğan, Süleyman Arif Emre, Fikret Erçoban, Lütfü Esengün, Mustafa Geçer, Ali Gören, Sacit Günbey, T. Rıza Güneri, Cemalettin Hınıslıoğlu, Nedim İlci, Mustafa Kamalak, Temel Karamollaoğlu, Şerafettin Kılıç, Zeki Korkusuz, Hüsamettin Korkutata, Alaaddin Köksal, Numan Kurtulmuş, Şeref Malkoç, Suat Pamukçu, Ahmet Sünnetçioğlu, Ali Sezal, Sabri Tekir, İsmet Toprak, A. Cemil Tunç, Lütfi Yalman, Şemun Yılmaz, Ertan Yülek, Bahri Zengin.

GİK'de yeralmayan Çorum Milletvekili Yasin Hatipoğlu, Konya Milletvekili Veysel Candan ve Diyarbakır Milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu'nun Grup Başkanvekili olmaları bekleniyor. n Bilal ÇETİN

Türkiye'deki 37. parti oldu

Saadet Partisi'nin kuruluşuyla, Türk siyasi hayatındaki parti sayısı 37'ye yükseldi. Bunlar arasında, Anayol Partisi, Büyük Adalet Partisi, Türkiye Adalet Partisi, Adalet Partisi, Türkiye Özürlüsü ile Mutludur Partisi, Türkiyem Partisi, Komünist Parti, Gönül Birliği Yeşiller Partisi, Varlığımız Partisi, Radikal Değişim Partisi de bulunuyor.

23 yıl önce