|

Savas göçüne hazır değiliz

ABD'nin Irak'a savaş açması durumunda ortaya çıkacak göç akınına karşı hazırlıklı olmadıklarını vurgulayan Hakkari Belediye Başkanı Hüseyin Ümit, "Bin kişiyi dahi alacak gücümüz yok" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 17/01/2003 Cuma
Güncelleme: 13:12 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

ABD'nin Irak'a yönelik muhtemel savaşı sırasında yaşanacak bir göç akınına karşı sınırda kamp kurma çalışmaları sürdürülürken Hakkari Belediye Başkanı Hüseyin Ümit, Dicle Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Bin kişiyi dahi alacak gücümüz yok" dedi.

Hakkari Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından Şemdinli ve Çukurca'da savaştan kaçacakların yerleştirileceği kamp yerlerinin krokileri çıkarıldı. Şemdinli'nin Güzelkonak, Düre, Çukurca'nın Üzümlü, Narlıdere ile Yüksekova'nın Esendere bölgesinde 5 ayrı kamp yerinin belirlendiği öğrenildi. Hakkari ve Van İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde yürütülen çalışmalarda ise Hakkari'den 8, Van'da da 2 sağlık ekibi görevlendirildi.

1 tane kamyonumuz var

Savaş sırasında olası bir göç durumunda müdahale etmesi beklenen belediyeler ise sıkıntılı. Hakkari Belediye Başkanı Hüseyin Ümit, "Biz elimizdeki olanaklarla hazırız, ancak bu daha çok hükümetin ele alması gereken bir sorundur" dedi. Belediyenin elinde sadece bir kamyon bulunduğunu kaydeden Ümit, şöyle konuştu:

"Bize valilikten 'hazır olun' şeklinde yazı geliyor. Bu konuda yazışmalar var. Elimizde 5 tane yarım otobüs var, 5'i de bozuk. İtfaiye aracı bozuk, yakıtımız yok. Sadece 1 kamyonumuz var. Böyle bir durumda ne kadar hazır olduğumuz söylenebilir. Ayrıca Hakkari yıllardır göç alan bir il. Şehrin altyapısı bin kişiyi daha alacak güçte değil. Tabiî ki elimizdeki olanaklarla yardımcı olacağız, ama hükümetin böyle bir aşamada Hakkari ve ilçe belediyelerini güçlendirmesi gerekir."

15 bin kişiyi alacak bir kampın belirlendiği Yüksekova'da da belediye zor günler yaşıyor. Belediye Başkanı Hetem İke, ellerindeki olanaklarla çalışmalarda zorlanacaklarını ifade ediyor. Kıt imkanlara sahip olduklarını belirten İke, 10 yıl önceki halk desteğinin de olamayacağına dikkat çekti. İke, şunları söyledi: "Geçen yıl kaymakam ile birlikte Esendere yolu üzerinde 15 bin kişiyi alacak bir kamp yeri belirledik. Su, altyapı ve yol çalışmalarını biz üstlendik. Çadır ve diğer ihtiyaçları kaymakamlık giderecek. Elimizde 2 loder, 5 kamyon, 2 de kazıcımız var. Şu anda kamp yerinde herhangi bir hazırlık sözkonusu değil. Umarız bir savaş çıkmaz ve tahminlerimizin üstünde göç olmaz. Körfez Savaşı sırasında yaşanan göç gibi olursa çok zorlanacağız. O sırada halkın büyük bir desteği oldu. Şimdi herkeste büyük bir maddi sıkıntı var. Halkın da destek veremeyeceğini tahmin ediyorum. Gelecek insanların da, bizim de işimiz çok zor."

'Savaşı mutlaka durduracağız'
Emek Platformu tarafından dün Türkiye genelinde çeşitli merkezlerde savaşa karşı basın açıklamaları yapıldı. Onbinlerce kişinin katıldığı eylemlerde "Savaşa hayır", "Kahrolsun ABD emperyalizmi" şeklinde sloganlar atıldı. Kızılay Güvenpark'ta yapılan ve yaklaşık bin kişinin katıldığı eylemde konuşan Emek Platformu Dönem Sözcüsü KESK'in Genel Başkanı Sami Evren, Irak'ta olası bir savaşa, ölümlere razı olmayacaklarını, savaşı mutlaka durduracaklarını söyledi. Bu arada ODTÜ'de de , sendika temsilcileri ve öğrencilerden oluşan bir grup savaş karşıtı gösteri yaptı. Öte yandan CHP Antalya İl Başkanı Ümit Uysal ve partililer, Filistin'de şehit düşen Binbaşı Cengiz Toytunç'un mezarı başında toplanarak savaşa karşı olduklarını açıkladılar.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce