|

Şehirler ölüm kokuyor

Depremin üzerinden 4 gün geçmesine rağmen Gölcük'te birçok enkaza henüz kazma vurulmadı. Tüm kenti kaplayan ceset kokusu, sağ kalanların hayatını tehdit ediyor.

Yeni Şafak
00:00 - 20/08/1999 Cuma
Güncelleme: 18:09 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Marmara'yı vuran deprem ölümün soğuk soğuk yüzünü İzmit ve Gölcük'te de gösterdi. Hayatta kalan insanlar son bir umutla beton yığınlarının arasında yaşam ışığı arıyor. Bir gece ansızın insanları uykuda yakalayan ölüm, her tarafında kol geziyor. Anneler, babalar, çocuklar kurtarma ekiplerini beklemeden tırnaklarıyla beton yığınlarını kazıyor, yıkıntılarının arasından yükselen iniltiler ıse kulakları tırmalıyor. Ama nafile... İnsanlar beton yığınlarını yanında ağlamaktan başka çareleri yok.

İnsan pazarlığı

Kaymakan, belediye başkanı ve diğer ilçe yöneticilerinin İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı'nda kurulan kriz masasında ise insan pazarlığı yapılıyor. Gölcük Deniz Kuvvetleri Donanma Komutanlığı'na ait iki binanın çökmesi sonucu kente giren tüm yardımların ve kurtarma çalışmalarının buraya aktarılmasına neden olmuş. Halk ise kente giren yardım konvoyları, iş makinalarının öncelikle askeri tesislere gitmesine isyan ediyor. Kriz masasına koşan insanlar , "bekleyin" cevabını alıyorlar. Halk çaresizlik içerisinde çöken binaların önünde ağlaşıyor. Kimi vatandaşlar ise kurtarma ekiplerinin beklemeden tırnaklarla kazılan beton yığınlarının arasında hayat belirtisi arıyor. Sıcağın 40 dereceye kadar çıktığı kentte ölülerin kokusu her yere yayılmış

Yıkık betonlar mesajlarla dolu

Gölcük'ün her tarafından çaresiz insan manzaraları oluşmuş. Bazı beton yığınları ise masaj dolu. Depremin elinden kurtulan insanlar, yıkılan yuvalarının üzerine kendilerini aramaya gelenlere mesajlar yazmışlar. "Biz iyiyiz baba", "Biz memlekete gidiyoruz", "Biz iyiyiz Aysun"... yazıları sokakları levhalarının yerini almış. Yurdun değişik yerlerinden gelenler tanıdık yüzler arıyor.

Paten morg

Depremin en büyük darbeyi vurduğu İzmit'te en kaz altlarından çıkarılan cesetleri mufaza edilecek yer bulanamıyınca Olimpik Buz Panet Salonu morga çevrildi. Bezlere sarılan anne, babalar ve çocuklar yanyana buz kültesinin üzerine yatırılmış. Ölerlerin arasında yakınları olacağını düşünenler ise sırayla buz pistine alınılıyor.

Çakal ve kurtlardan korkuluyor

Enkaz altınaki ölülerin yaydığı koku ise salgın hastalığının başlangıç sinyallerini veriyor. Dağ eteklerinde yıkıntılarının başında eli sopalı insanlar bekliyor. Vahşi hayvanların ölü kokusuna gelip cesetlerin parçalanmasından korkuyorlar. Burunlarına tuttukları bez parçaları ile gece-gündüz insanlar dağ eteklerinden başını çıkarmış kurtlara ve çakallara meydan okuyorlar.

Öte taraftan acı haberi duyan hayırsever vatandaşlar kamyon ve kamyonetlere doldurdukları yiyecekleri Gölcük'e göndermişler. İnsanlar enkaz altınaki kurtarma mücadelesi yanında ayakta kalmak için ayrı bir mücadele veriyor. ------- Geri OKU ------------------



-------------------------


 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce