|

Sıkılınca sokağa atıyorlar

Son yıllarda sokak köpeklerinin sayısındaki hızlı artış tehlikeli boyutlara ulaştı. Özellikle ailelerin yavruyken sahiplendikleri köpekleri büyüyünce sokağa terk etmeleri nedeniyle yaşanan artış konusunda uzmanlar uyarıyor: İnternetten ve petshop marketlerden hayvan satışı denetime tabi tutulmalı.

Şahin Şen
04:00 - 28/10/2018 Pazar
Güncelleme: 04:05 - 28/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Pitbull tehlikesine dikkat çeken Nihat Kagan, bu köpekleri besleyen kişilerin psikotaramadan geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Pitbull tehlikesine dikkat çeken Nihat Kagan, bu köpekleri besleyen kişilerin psikotaramadan geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Kırşehir’de geçtiğimiz günlerde 8 yaşındaki Hatice Aydoğan ve annesine pitbull cinsi köpeğin saldırması sonrası sokak köpekleri bir kez daha tartışma konusu oldu. Son yıllarda sayıları hızla artan sokak köpekleri tehlikenin de büyümesine neden oluyor. Özellikle ailelerin yavruyken sahiplendikleri köpeklerini büyüdüklerinde sokağa atmaları sokak köpeklerinin artmasının sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

OYUNCAK ALIR GİBİ KÖPEK ALIYORLAR

Vatandaşların oyuncak alır gibi internet siteleri üzerinden ve “petshop” marketlerden köpek aldığını belirten veteriner hekim Nihat Kagan, “Son 10 yıldır kedi köpek sahiplenmek adeta moda haline geldi. Aileler, çocukları istiyor diye yavru köpek alıp bakıyorlar. Aşıları ve bakımları dışında çok fazla masraf çıkarmıyorlar. Ama köpek büyüdükçe masrafı artıyor. Bazı ırk köpeklerin aylık masrafı bin lirayı buluyor. Aileler köpeği büyüdüğü zaman parka ya da sokağa terk edip gidiyor. Sonra aynı aile petshop marketten başka yavru bir köpek alıyor. Bu nedenle sokak hayvanlarının sayısı her geçen gün giderek artıyor. Devlet internetten ve petshop marketlerden hayvan satışını sınırlandırmalı, denetime tabii tutmalıdır" dedi.

Üniversite öğrencilerinin gittikleri şehirde hayvan beslediğini belirten Kagan, “Öğrencilerin okulları bitince köpekler sahipsiz kalıyor. Bir çoğu gideceği yere köpeği götüremediği için sokağa bırakıyor. Aynı durum memur vatandaşlar için de geçerli. Aileler özel günlerinde birbirlerine kedi köpek gibi hayvanlar hediye ediyor. Canlı bir varlığın hediye olarak verilmesi hiç doğru değil. Bütün bu nedenlerden dolayı sokak hayvanlarının sayısı kontrolsüzce her geçen gün artıyor” diye konuştu.

PSİKOTARAMADAN GEÇSİNLER

Laboratuvar ortamında üretilen ve en saldırgan köpek türü olan pitbull tehlikesine de dikkat çeken Nihat Kagan, bu köpekleri besleyen kişilerin psikotaramadan geçirilmesi gerektiğini belirtti. Genellikle 18-30 yaş arası bireylerin Pitbull beslediğini ifade eden Kagan, "Bu köpekler zaten saldırgan bir yapıya sahip, sahipleri yavruyken bu köpeklere nasıl davranırsa onlarda öyle davranmaya meyilli oluyor. Genellikle psikolojik sıkıntı geçiren ya da bilinçaltında bazı problemleri olan ve özgüven eksikliği olan kişiler pitbull besliyor. Bu yüzden pitbull sahibi olmak isteyen vatandaşlar, denetlenerek psikolojik testlerden geçirilmeliler" diye konuştu.


Hayvan barınakları yetersiz

Belediyelerce sokak hayvanlarının rehabilite edilmesi için kurulan hayvan barınakları ise artan sokak hayvanlarının sayısı sonrası yetersiz hale geldi. Yaralı, hasta ve hamile olan hayvanların tedavileri ve bakımlarının yapıldığı, bazılarının da kısırlaştırıldığı hayvan barınaklarının sayısı ihtiyacı karşılamıyor. Öyle ki tehlikeli tür olarak nitelendirilen Pitbull gibi köpeklerin öncelikli olarak bulunması gereken barınaklarda, yer olmadığı için bazı hayvanların bu merkezlere kabul edilmediği iddia edildi.

#Köpek
#Barınak
6 yıl önce