|

Skorsky ile 10 sorti

Yeni Şafak ekibi olarak Skorsky helikopteriyle Milas Yeniköy bölgesindeki yangın söndürme çalışmalarına katıldık. Marmaris’ten hareket ettikten sonra 2 saat 15 dakika havada kaldık. Bu sürede göletlerden doldurulan su sepetinden (bambi) alevlerin üzerine 10 defada yaklaşık 20 ton su boşaltıldı.

Osman Özgan
00:00 - 8/08/2021 Pazar
Güncelleme: 05:01 - 8/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
FOTOĞRAFLAR: MUHAMMED KURTAR
FOTOĞRAFLAR: MUHAMMED KURTAR
Türkiye’nin birçok noktasında başlayan yangınların büyük bölümü kontrol altına alınırken, mücadele tüm hızıyla sürüyor. Orman ve itfaiye ekipleri karadan, helikopter ve uçaklar ise havadan alevlerle savaşıyor.
Yangınla mücadeleye Jandarma Teşkilatı bünyesindeki helikopterler de destek veriyor. Jandarma Genel Komutanlığınca tedarik edilen bambilerin takıldığı helikopterler Muğla’daki yangınlarla etkin mücadele veriyor.
Dün itibariyle 2 Skorsky ve 8 Mi-17 olmak üzere Jandarma Teşkilatına ait toplam 10 helikopter görev yapıyor.


YENİ ŞAFAK MÜDAHALE HELİKOPTERİNDE

  • Marmaris Beldibi Stadı, jandarma helikopterlerin üssü haline getirildi.
    Biz de dün tarihte ilk kez bambi takılarak yangın söndürme filosuna katılan Skorsky helikopteriyle Milas Yeniköy bölgesinde dağlık alanda çıkan yangının söndürme çalışmalarını katıldık.


NOKTA ATIŞIYLA İSABET

2 pilot ve 2 teknik personelin bulunduğu helikopter saat 14.18’de Marmaris Beldibi’den havalandı.
Yangın bölgesine yaklaştığımızda helikopter bambiyi ilk olarak denizden doldurdu. Helikopter ilk su alımının ardından hızla dumanların çıktığı yamaçlara doğru yükseldi.
Bu sırada, helikopterin sol tarafında bulunan personel, açık camdan hem sepeti hem de alevleri kontrol ederek pilotu yönlendirdi.

Tam dumanların yükseldiği alana geldiğimizde ise bambiyi kontrol eden personel düğmeye basarak yaklaşık 2 ton suyu nokta atışıyla alevlerin üzerine bıraktı.

10 SORTİ, 20 TON SU

  • Suyun boşaldığı sırada ağaçlar ile bambi arasında yaklaşık 50 metre mesafenin bulunuyordu. Helikopter ikinci ve daha sonraki suyunu ise en yakın iki noktadaki göletten aldı.
    Bu şekilde toplam 10 tur atıldı. Yani yaklaşık 2 saat 15 dakika süren uçuş boyunca yaklaşık 20 ton su bırakıldı. Günlerdir canla başla çalışan ekip, tüm yorgunluklarına rağmen başarılı bir şekilde suyu alevlerin üzerine denk getirdiğinde gözleri gülüyordu.
    Yine bu nokta atışlardan birinde, suyu alevlerin üzerin bırakan personel, bize doğru dönerek “tam isabet” dercesine işaret yaparak büyük sevinç yaşadı.

YOĞUN HAVA TRAFİĞİ

Yeniköy bölgesindeki yangına müdahale eden tek helikopter içerisinde bulunduğumuz Skorsky değildi. Yine dün filoya dahil olan diğer Skorsky helikopter ve bizim içerisinde bulunduğumuz helikopterle birlikte toplam 9 helikopter ile 1 uçak, alevlerin söndürülmesi için uğraş verdi.
Helikopterler en yakın noktadan aldıkları suyu peş peşe alevlerin üzerine bıraktı. Bu nedenle zaman zaman göletlerin bulunduğu noktalarda yoğun bir hava trafiği de yaşandı, helikopterler su doldurmak için adeta sıraya girdi.
Helikopterler havada adeta örümcek ağı oluştururken, o sırada karada da yoğun bir çalışmanın olduğu görülüyordu. Orman ve itfaiye ekipleri, farklı noktalarda söndürme ve soğutma çalışmaları yürütüyordu.

9 günde 976 sorti

  • Jandarma Genel Komutanlığı, 13 Mi-17 ve Skorsky helikopter, 5 JİHA, JİKU, bin 526 motorlu araç ve 9 bin 672 personel ile orman yangınlarına müdahale ediyor.
    13 Mi-17 ve Skorsky helikopter, 31 Temmuz’dan bu yana 976 sorti yaptı, 252 saat havada kaldı. 10 su sepeti ile söndürme çalışmalarına destek veren jandarma helikopterlerine dün itibarıyla 3 su sepeti daha takıldı. Böylece 10 helikopter yangına su ile müdahale ederken 3 helikopter de keşif kontrol ve işletme yedeği olarak görev yapıyor. Jandarma İnsansız Hava Aracı (JİHA) ve Jandarma İnsanlı Keşif Uçakları da (JİKU) kontrol altına alınan Osmaniye-Merkez, Tunceli-Hozat ve Hatay-Dörtyol bölgeleri de dahil olmak üzere toplam 56 saat 9 dakika havada kalarak, yangın söndürme çalışmalarına katkı sağladı.
    Yangın söndürme çalışmalarına karadan destek kapsamında ise, 10 Jandarma itfaiye aracı, 8 su tankeri, 9 Jandarma TOMA, 6 Unimog, 4 iş makinesi olmak üzere toplam 1526 motorlu araç bölgede görev yapıyor.

General sahada

Müdahale çalışmalarına katılacağımız Skorsky tipi uçağının yakıt ikmalini beklerken, inen Mi-17 uçağına baktığımızda kokpitte bir general bulunuyordu.
Yaklaştığımızda ise Jandarma Havacılık Başkanı Tuğgeneral Ali Doğan’ın da yangın söndürme çalışmalarına katıldığını gördük.
Doğan ve ekibi, biz de gittiğimiz Milas Yeniköy bölgesindeki yangına müdahaleden dönüyordu.

Termik santrali görüntüledik

  • Muğla’nın Milas ilçesindeki orman yangını, Kemerköy Termik Santrali’ne sıçramış ancak daha sonra kontrol altına alınmıştı.
    Yine yangın, Yeniköy Termik Santrali’ne doğru ilerlemesi de büyük paniğe neden olmuştu. Bu nedenle gerekli tedbirler alınmıştı. Havadan çektiğimiz görüntülerde, yangının santrale ulaşmasına çok az kaldığı görülüyor.
    Dağlık kısma doğru ormanlık alan kül olurken, ekiplerin yaptığı müdahale çalışmalarıyla yangının santrale daha da yaklaşmadan durdurulması başarıldı.

Köy yangından kıl payı kurtuldu

Söndürme çalışma sıralarında yangının geniş bir alanda etkili olduğu görülüyor. Alevlerin yaktığı ormanda simsiyah görüntüler oluştu.
Yangının etkili olduğu bir noktada, alevlerin bir köye gelmeden durdurulduğu görülüyor.
Alevlerin, etrafının komple yanan köye sıçramaması ise büyük bir şans.
#Skorsky
#Milas
#Yeniköy
#Marmaris
3 yıl önce