|

Türkiye bizim güvencemiz

Güney Sudan ve Sudan arasındaki sorunların çözülmesi için Türkiye devreye girdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti, tarafları bir araya getiren Türkiye''nin kendileri için güvence anlamına geldiğini belirtti.

Aynur Ekiz
00:00 - 31/12/2012 Pazartesi
Güncelleme: 21:54 - 30/12/2012 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye bizim güvencemiz
Türkiye bizim güvencemiz

Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti, Güney Sudan ve Sudan arasındaki sorunların çözülmesi için çaba sarfeden Türkiye'nin ikna edilmesinin ardından üçlü mekanizmanın oluşturulacağını kaydetti. Üçlü Mekanizma konusunda anlaşmaya varan Sudan ve Güney Sudan, Türkiye'ye ihtilaflı oldukları konular hakkında bilgi verecek ve bu bilgilendirmenin ardından Türkiye tarafları aynı masada buluşturacak. İsrail başta olmak üzere egemen güçlerin kontrolünde olan Güney Sudan'da Türkiye'nin bu rolünü değerlendiren Ali Karti, "Türkiye'nin orada bulunması bizim için bir güvence anlamına gelmektedir. Bu kadar düşman arasında Türkiye'nin bulunmasını bizim desteklememiz lazım" dedi. Sudan Dışişileri Bakanı Ali Karti, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmenin önemine değindi.

Sudan ve Güney Sudan arasındaki sorunun çözümü için iki ülke arasında arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, iki tarafla görüşmelerini sürdürecek ve bu kapsamda üçlü bir müzakere sürecinin gerçekleşmesi bekleniyor.

Sudanlı doktorları Türkiye eğitiyor

Türkiye ile Sudan arasında sağlık protokolünün bulunduğunu kaydeden Karti, Sudan'da tedavi edilemeyen birçok hastanın Türkiye'de tedavi edildiğini kaydetti. Ayrıca Sudan Sağlık Bakanlığı çalışanlarının, doktor, hemşire ve ebelerin Türkiye'de eğitim gördüğünü belirten Bakan Karti, bu sayede Sudan Sağlık Bakanlığı'nın güçlendiğini ve yeteneklerinin arttığını söyledi. Sağlık işbirliği protokolünün yenilenmesi için çalıştıkları sürdürdüklerini belirten Karti, TİKA'nın Sudan'da büyük çalışmaları olduğuna da vurgu yaptı.

11 yıl önce