|

Tütün yasağı gözden geçirilmeli

Kaçak tütünle mücadele kapsamında yasak getirilen açık tütün satışı esnafı mağdur ediyor. Düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini isteyen esnaf, 'tütün satmazsak aç kalırız' diyor.

Yeni Şafak ve
08:00 - 28/11/2017 Salı
Güncelleme: 08:10 - 28/11/2017 Salı
Yeni Şafak
​TBMM’de geçtiğimiz günlerde kabul edilen torba yasa ile açık tütün satışına yasak getirilmesi kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.
​TBMM’de geçtiğimiz günlerde kabul edilen torba yasa ile açık tütün satışına yasak getirilmesi kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

TBMM’de geçtiğimiz günlerde kabul edilen torba yasa ile açık tütün satışına yasak getirilmesi kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Açık tütün satan esnaf düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtirken, sarma tütün içen vatandaşlar da kendilerine daha uygun fiyata mal olan tütünün satışına izin verilmesini istiyor. Yapılan düzenlemeyle 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalan tütüncüler ise, işlerini yapmaktan vazgeçmeyeceklerini söylüyor.

SATMAZSAK AÇ KALIRIZ

Eminönü ve çevresinde açık kıyım tütün satan esnaftan Ali Bekir, cezalara rağmen satışlarına devam edeceklerini söyleyenlerden. 40 yaşında olduğunu ve çocukluğundan bu yana tütün sattığını anlatan Ali Bekir, “Tütün hazır satılan sigaralardan daha az zararlı. Çünkü hiçbir kimyasal işlemden geçmiyor. Tütünümüzün bir kısmını kendimiz üretiyoruz. Her aşamasında başında duruyoruz. Hiçbir kimyasal madde içerisine konulmuyor. Bunun satılmasına yasak gelirken hazır sigara satımına yasak gelmiyor. Ben bunu satmaya mecburum. Satmazsam ne iş yapacağım. Aç kalırım. O yüzden ne kadar ceza olursa olsun satmaya devam edeceğim” dedi.

ON BİNLERCE KİŞİ GEÇİNİYOR

Düzenlemenin kaçak sigara satanlara yapılması gerektiğini söyleyen Bekir şöyle devam ediyor: “Bizim tütünümüz kaçak değil. Ancak her gün zabıta ekipleri buraya gelerek satmamamız yönünde uyarıda bulunuyor. Yetkililerden düzenlemenin hafifletilmesini istiyoruz. Onbinlerce aile tütün işinden para kazanıyor.”

SATIŞTA YENİ YÖNTEM

Yeni düzenleme sonrası taktik değiştiren tütüncüler, ürünlerini başka dükkanlara taşıyor ve dışarıda ‘sigara’ diye bağırarak tütün alacak müşterileri satış yapacakları yere götürüyor. Böylelikle zabıta ekiplerini atlatan tütün satıcıları satışlarına devam ediyor.

  • Daha uyguna geliyor
  • Bir paket sigaranın ortama 10 TL olması sigara tiryakilerini sarma tütün içmeye yönlendiriyor. Açık olarak satılan tütünlerin kilosu ortalama 80 ile 150 TL arasında değişiyor. Bir kilo tütünden bin adet sigara çıkıyor. Bu da 50 paket sigaraya denk geliyor. Vatandaş ortalama 100 TL’lik bir kilo tütün alındığında sigaranın paketi diğer masraflarıyla birlikte 3 liraya denk geliyor. Fiyatın cazip olması ve hazır sigaralara kıyasla ucuza mal olması vatandaşı açık tütün almaya teşvik ediyor.
#Tütün
#Yasaklama
6 yıl önce