|

Uzayda uydu kayboldu

Intelsat'a ait IS-804 uydusu uzayda kayboldu. Pasifikteki ada ülkelerinin dünya ile bağlantısı koparken, şirket, alternatif uydunun yörüngeye yerleştirilmesi için çalışmalara başladı. Türksat Müdürü Dur, Türkiye'nin uydularının sağlam olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak
01:00 - 24/01/2005 Pazartesi
Güncelleme: 12:56 - 26/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA


    Dünyanın önde gelen uluslararası uydu işletmecilerrinden olan Intelsat, 1997'de Lockheed Martin firması tarafından üretilen Intelsat IS-804 uydusunun elektrik güç sistemindeki ani bir arıza nedeniyle uzayda kaybedildiğini açıkladı. Dünyadan yaklaşık 40 bin metre yükseklikteki uyduyla bağlantının kopması sonucu, uydu kontrolden çıktı ve uzayda kayboldu. Uydunun bir daha kullanılamayacağına karar verildi. Şirket, alternatif uydunun yörüngeye yerleştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
    Ada devletlerinin bağlantısı kesildi

    Telekomünikasyon uydusunun kaybolması, Pasifik Okyanusu'nun uzak bölgesinin dünyayla iletişimi kesildi. Uydunun kaybı, Pasifik'teki 10 ada devleti ile beraber bölgedeki pek çok ülkenin de bağlantılarının kesilmesine neden oldu. Intelsat IS-804 üzerinden haberleşmesini sağlayan ülkelerden Cook Adaları, Solomon Adaları ve Batı Samoa'da alternatif uydu haberleşmesi sağlanabildiği öğrenildi. Antartika'daki "Scott Basedeyse" acil durum yedekleme sistemleri devreye girerek sorun çözüldü. Amerikan Samoa, Kiribati, Niue, Tokelau, Tonga, Tuvalu ve Vanuatu'nun dünya ile bağlantısı tamamen kesildi. Buralarda yaşayan halkın uluslararası telefon ve yurtdışı internet hizmeti alamadıkları belirtildi. Yerel telefon ve veri hizmetlerinde ise bir sorun yaşanmadı. Uydunun kaybolmasıyla Yeni Zelanda'da sadece telefon ve internet hizmetlerinin durmadığı, elektronik bankacılık hizmetleri ile havaalanlarında sorunlara neden oldu. Uydunun kaybolması Güney Kore, Papua Yeni Gine, Fiji ve Vietnam'ı ise kısmen etkiledi ancak bu ülkelerdeki yedekleme sisteminin devreye girmesiyle sorun aşıldı.

    Daha önce de sorun yaşanmıştı

    Intelsat, Kasım ayında da IA-7 uydusuyla sorun yaşamıştı. Intelsat'tan yapılan açıklamada, her iki uydunun farklı şirketler tarafından yapıldığını ve sorunun aynı olduğu açıklamasını yaptı. Zeus Holdings Ltd.'e satılma aşamasında olan Intelsat'ın, IS-804 uydusunu kaybetmesiyle değerinin düşmesi bekleniyor. Uydunun yaklaşık 73 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Intelsat'ın Atlantik, Pasifik, Asya - Pasifik ve Hint Okyanusları üzerinde toplam 25 uydusu bulunuyor. Intelsat IS-804'ün kaybolmasıyla şirketin uydu sayısı da 24'e düştü. Türksat Projesinin ilk uydusu olan Türksat 1-A, 24 Ocak 1994 tarihinde Fransız Guyana'sındaki Kourou Uzay Üssünden ARIANE- 4 roketi ile uzaya fırlatılmış, fırlatıcı roketteki bir arıza nedeniyle Türksat -1A yörüngesine oturtulamadan kaybedilmişti.

    Dur: Uydularımız sağlam
    Türkiye'de uluslararası uydu haberleşme faaliyetlerini yürüten TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Osman Dur, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, benzer bir durumun Türkiye'nin sahip olduğu Türksat 1-B, Türksat 1-C ve Türksat 2-A uydularının başına gelme ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Bu tür uydu kayıplarının çok ender rastlanan bir durum olduğunu ifade eden Dur, binde 1 ihtimalle de olsa hemen her telekomünikasyon uydusunun, uydu alt sistemlerinde meydana gelebilecek arızalar, güneşteki patlamalar, göktaşı çarpmaları gibi nedenlerle kaybedilme riski taşıdığını kaydetti.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce