|

Vurgunda adrese teslim ödeme

İller Bankası'ndan yapılan ödemelerde bazı firmaların kayrıldığı ortaya çıktı. Bankanın talimatlarında bazı firmaların ayrılarak ödeme yapılması direktifi verildiği ortaya çıktı.

Yeni Şafak
00:00 - 30/09/2001 Pazar
Güncelleme: 19:10 - 2/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Vurgun Operasyonu'nun ardından İller Bankası Genel Müdürü ve yardımcıları görevden alınırken, İller Bankası'ndan yapılan ödemelerde bazı firmaların kayrılıdığı ortaya çıktı. İller Bankası tarafından bölge müdürlüklerine gönderilen ödeme talimatlarında bazı firmaların diğerlerinden ayrılarak ödeme yapılması talimatı verildiği ortaya çıktı. İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından bölge müdürlüklerine gönderilen 22. 8. 2001 tarihli belge bazı firmaların kayrıldığını gözler önüne serdi. İller Bankası İkrazlar ve Bankacılık Dairesi Şube Müdürü Zübeyde Çelebioğlu ve İkrazlar ve Bankacılık Dairesi Başkan Yardımcısı Erol Gölgedar imzalı belgede, bazı firmalara ayrıcalık tanındığı ortaya çıktı. Erzurum'daki Bölge Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda yüklenici alacaklarının ödenmesi için 1 trilyon 510 milyar lira havale edildiği belirtiliyor.



Yazının devamında ise, "Bu para, yüklenicilerin herbir işine ait toplam alacağı 10 milyara kadar olanlara tamamı, 20 milyara kadar olanlara 10 milyar, 20 milyar liradan fazla olanlara yüzde 50 ödeme yapılacak şekilde hesap edilmiş ve ödemelerin bu prensipler doğrultusunda yapılacaktır" deniliyor.



Firmalara ayrıcalık tanındı


Yazının alt kısmında bulunan not bölümünde ise bir firmaya 357 milyar lira, diğer bir firmaya ise 103 milyar lira özel olarak ödeme yapılması isteniyor. Diğer ödemelerin belli miktarlar kıstas alınarak yapılmasına rağmen bu iki firmaya neden ayrıcalık tanındığı yazıda anlaşılmıyor. Aynı olay Erzurum'daki Bölge Müdürlüğü'ne gönderilen 24 Temmuz tarihli ödeme emrinde de yer aldı.



Saadet Partisi Erzurum Milletvekili Aslan Polat konuyu Bayındırlık Bakanlığı'na vekalet ettiği dönemde Tunca Toskay'a sordu. SP'li Aslan Polat soru önergesinde, İller Bankası tarafından gönderilen yazılarda aynı ifadelerin yer aldığını belirterek, "Resmi yazılarda yer alan not ekleri ile bazı firmalara ayrıcalık tanınmasının nedeni nedir? Bu şekilde bazı inşaatlara özel ödeme yapılması ile inşaatlar arasındaki adil ve eşit rekabet ortamı bozulmuş olmuyor mu?" diye sordu.


#Vurgun Operasyonu
#İller Bankası
23 yıl önce