|

Yatağın altına gizlenerek öldürülmekten kurtulduk

Kabil'de kaldıkları InterContinental Otel'de silahlı saldırıya uğrayan SAGA Havayolları'nın Türk mürettebatı yurda döndü. 7 saat ateş altında kalan mürettebat, "Saldırının hemen ardından yatakların altına gizlenerek kurtulduk. Militanlar kapıları açarak ateş edip diğer odaya yöneliyorlardı" dediler

İstanbul
00:00 - 1/07/2011 Cuma
Güncelleme: 02:49 - 1/07/2011 Cuma
Yeni Şafak
Yatağın altına gizlenerek öldürülmekten kurtulduk
Yatağın altına gizlenerek öldürülmekten kurtulduk

Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan InterContinental Oteli'ne, 8 Taliban militanın silahlarla saldırması sırasında otelde bulunan SAGA Havayolları'nın 6 mürettebatı Türkiye'ye döndü. Saldırıdan sağ olarak kurtulan mürettebatlar dün SAGA Havayolları uçağıyla Frankfurt'a oradan da THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'a geldiler. Mürettabattan kabin amiri Emine Bağıt, kabin memuru Ayşe Dağcı, harekat memuru Kayhan Ayıklar, teknisyenler Dursun Haltun, Turgay Çetin ve Hüseyin Sayın, yakınları tarafından Atatürk Havalimanı'nda çiçeklerle karşılandı.

İSTİSNAİ BİR DURUM

Mürettebatın gelişi sırasında, SAGA Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Özel Söktör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, Uçuş İşletme Başkanı Kaptan Pilot Gökhan Algın da bulundu. Basın mensuplarına konuşmak istemeyen personel alandan ayrılırken, Kaptan Pilot Algın, SAGA Havayolları'nın bugüne kadar Afganistan'a yaptıkları uçuşlarda güvenlik açısından herhangi bir zafiyet yaşamadığını ifade ederek, 'İstisnai bir durum yaşandı. Dubai üzerinden operasyonlarımıza bundan sonra da devam edeceğiz. Güvenlik açısından şu anda bir endişemiz yok' dedi.

TÜRKÇE KONUŞUYORLARDI

Musa Alioğlu da, olayı duyar duymaz Türk ekiple bağlantı kurduğunu ifade ederek, 'Ben olayı telefonla takip ettim. Sayın Büyükelçi beni aradı buldu. Ben arkadaşlarımı aradığımda benimle karyola altından sessiz bir şekilde konuştular" dedi. Mürettebat ise saldırı anında şans eseri yemeklerini yeyip odalarına çıktıklarını belirterek yaşadıkları korku dolu anları şöyle anlattılar: "Biz de yapacak birşey olmadığı için hemen yatakların altına gizlendik. Telefonlarımızı da yanımıza aldık. Militanlar kapıları çalıp kapı açıldığında ateş edip diğer odalara yöneliyorlardı. Biz birkaç kişi olarak üst kattaydık. Birbirimize destek olduk. Taliban odaların kapılarını çalarak Türkçe, İngilizce ve Afgan dilinde bazı komutlar veriyordu. Bu kişilerin Taliban mı yoksa Afgan güvenlik güçleri mi olduğunu anlayamadık. Çünkü Taliban'ın içinde Türkçe konuşanların da bulunduğu söylenmişti. Biz de bunun için kapıları açmadık. 7 saatimiz ateş altında geçti ve hala yaşadıklarımıza inanamıyoruz."


PSİKOLOJİK DESTEK ALACAKLAR

Dün saban saat 11.20'de İstanbul'a gelen SAGA Havayolları personelinin son derece üzgün olduğu görüldü. Alioğlu, çalışanların elçilikle temas kurulmasının ardından kobra tabir edilen bir araçla otelden alındıklarını söyledi. Alioğlu ayrıca havayolu çalışanların yaşadıkları korkuç olay nedeniyle şok yaşadıklarını belirterek, "Arkadaşlarımızın olayı kolay atlatması için psikolojik destek almalarını sağlayacağız" dedi. Taliban'ın saldırısı sonucu SAGA Havayolları'nda çalışan İspanyol Pilot Antonio Planas Juan'ın da bulunduğu 19 kişi yaşamını yitirmişti.


13 yıl önce