|

Yetimliği unutup kardeşliğe sarıldılar

Etiyopya'da açlığı, Açe'de depremi, Filistin'de savaşı yaşayan çocuklar İHH'nın ilk kez düzenlediği Uluslararası Çocuk Şenliği sayesinde İstanbul'da Türk kardeşleriyle bir araya geldi.

Yeni Şafak
01:00 - 9/11/2005 Çarşamba
Güncelleme: 13:42 - 5/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • FATMA DURMUŞ

    İHH (Uluslararası İnsani Yardım Vakfı) dünyanın değişik ülkelerinden getirdiği 28 yetim çocuğu Bayram'da İstanbul'da ağırladı. 1. Uluslararası Çocuk Buluşması adıyla düzenlenen organizasyon Açe, Etiyopya, Filistin gibi ülkelerde doğal afet ve savaşlardan en çok zarar gören çocukların bayramlarını gerçek bayramlara çevirmekti. Bir hafta boyunca İstanbul'da kalan çocuklar Türk kardeşleriyle birlikte bayram yaşadılar. İşte çocukların gözüyle bayram buluşması;
    BABASIZ İLK BAYRAM

    Geçen sene Ramazan Bayramı'nı babası ve kardeşleriyle birlikte kutlayan Açe'li Rizky Putri Laini bu yıl ilk kez bayramı yetim karşıladı. Babası ve kardeşleri ölen Rizky'nin büyük depremden geriye bir tek annesi kalmış. Ancak o da yaşadığı ağır depresyondan henüz çıkamamış. Bu yüzden Rizky yetimhanede kalıyor. Onu Türkiye'de en çok şaşırtan şey ise bütün kadınların gerçek annesi, bütün erkeklerin de gerçek babasıymış gibi davranmaları olmuş. 'Türk çocuklar da sanki bizim gerçek kardeşimiz gibi davranıyorlar' diyor. 'Geçen bayram ailem vardı şimdi yoklar ama yine de mutlu oldum' diyor bakışlarını yerden kaldırmadan.

    'NE KORKACAKMIŞIM BE!'

    Filistinli çocuklar kafiledeki diğer ülke çocuklarına göre daha hayat dolu, cesur ve hareketliler. İçlerinden birine askerlerden korkar mısın diye soruyorum 'Ne korkacakmışım be!' diye çıkışıyor. 'Onlara taş atıp kaçıyorum ben!' Bunu söyleyen kız çocuğu henüz dokuz yaşındaki Azze Hamen.

    Büyüyünce doktor olup Filistinli yaralıları tedavi etmek gibi bir ideali var. Yahya Mahmud 13 yaşında. Ürdün'deki mülteci kampında dünyaya geldi. Hayatında hiç Filistin'i görmemiş. Yahya Türkiye'de en çok her yerin yeşillikler içinde olmasına şaşırmış. Yahya büyüyünce silah mühendisi olup Filistin'i kurtarmak idealiyle yaşıyor.

    Türkiye'yi Afrika ülkesi sanıyordum
    Vahşi ve aç aslanların bile ormandan çıkıp insanları yediği kara Afrika'nın unutulmuş ülkesi Etiyopya. Kara kıtanın özgürlüğü için savaşmaya devam eden tek ülkesi. 1980'li yıllarda yaşadığı büyük kıtlıktan sonra bir sürü çocuk ve yetişkinin öldüğü ardından da iç savaşın talan ettiği bir coğrafya. Muhammed Abdela, AİDS'in, iç savaşın ve açlığın pençesinden sıyrılıp büyüyen bir çocuk. Henüz 10 yaşında. Uçağa bindi ilk kez. İlk kez deniz gördü. Abdela 3 yaşından beri Kur'an ezberliyor. Türkiye'yi bir Afrika ülkesi sanıyormuş gelmeden önce. Burada en çok çarpışan otomobillere ve Mehter takımına şaşırmış.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce