|

Yine tabut uçak yine acı: 4 şehit

Geçirdiği kazalar nedeniyle ‘tabut’ olarak anılan RF-4E tipi uçaklardan yine kara haber geldi. Malatya’da havada çarpıştığı tahmin edilen 2 RF-4E uçağı düştü, 4 pilot şehit oldu

Yeni Şafak
04:00 - 25/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:32 - 24/02/2015 Salı
Diğer
Gövde ömrünü tamamladığı için bir kısmı modernize edilen, bir kısmı da hurdaya ayrılan RF-4E tipi uçaklardan yine kara haber geldi. İki RF-4E tipi keşif uçağı, Malatya’da düştü. Kazada 4 pilot şehit oldu. 

İLK İHBAR KÖYLÜLERDEN 

Türkiye dün Malatya’dan gelen acı haberle yasa boğuldu. Alacadağ ilçesinde akşam saatlerinde güvenlik birimlerini arayan köylüler, büyük bir patlama sesi duyduklarını ve alev gördüklerini belirterek ‘uçak düşmüş olabilir’ diye ihbarda bulundu.

İŞTE ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ 

Malatya’dan çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi ihbarın yapıldığı Akçadağ İlçesi Ekinciler Mevkii’ne akın etti, AFAD ekipleri hemen bölgeye intikal etti.  Kısa sürede enkazlara ulaşan ekipler, Kurmay Binbaşı Salih Sezer, Üsteğmen Salih Atalay ile rütbeleri öğrenilemeyen Zeynel Özbahçeçi ve Onur Özkaya isimli subayların naaşlarını kaza yeri yakınlarında buldu. 

SAAT 19:05’TE BAĞLANTI KESİLDİ

Resmi açıklama ise Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapıldı. Açıklamada 2 RF-4E keşif uçağının saat 18.07’de Malatya’da konuşlu 7’nci Ana Jet Üssü’nden havalandığı ve uçaklarla irtibatın saat 19.05’te kesildiği bildirildi. Saat 20.45’te iki uçağın da enkazına ulaşıldığına vurgu yapılan açıklamada “4 kahraman pilotumuz şehit olmuşlardır” denildi. 

Köy komple aydınlandı

Akçadağ ilçesinin enkaz bölgesi yakınlarındaki İkinciler Mahallesi’nin sakinleri uçağın düşüş anına şahitlik etti. Mahalle sakinlerinden İsmail Karaca, saat 19.30 sıralarında mahalle yakınlarında ışık gördüğünü belirterek, “Köy komple aydınlandı. Muhtara ve karakol komutanına telefon ettim. Yarım saat-1 saat içerisinde ben de buraya geldim” diye konuştu. Mahallenin eski muhtarı Hasan Aktaş ise “Ses duyduk, patlama zannettik. Sonradan uçak düştüğü haberini aldık” dedi.


Çarpışmış olabilir

Uçakların neden düştüğü konusundaki incelemeler davam ediyor. TBMM’da açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Birbirine çarpma olabilir büyük ihtimalle. Hava şartlarından da da olabilir. Ancak müdahale söz konusu değil” dedi. Uzmanlar ise iki uçağın enkazının birbirine çok yakın mesafede bulunduğu, bu nedenle çarpışma ihtimalin yüksek olduğu belirtildi.


 
35 yılda 12 kaza

RF-4E’ler, Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1974’ten bu yana kullanılan F-4E uçaklarının keşif modeli. Uçaklar burunlarında özel kamera taşıyor. Bu uçaklar, keşif amaçlı kullanılıyor. Gövde ömürlerini doldurduğu için uçaklardan bir kısmı modernize edildi, bir kısmı da fiili olarak emekliye sevk edildi. 35 yılda 12  RF-4E uçağı düştü ve  12 pilot şehit oldu. Bu kazalar nedeniyle RF-4E’lere kamuoyunda tabut uçak adı verildi,


Devletin zirvesinden taziye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i arayarak kaza hakkında bilgi aldı. Erdoğan ve Davutoğlu Özel’e ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne taziye dileklerini iletti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de 4 askerin şehit olması nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’e başsağlığı mesajı gönderdi.

#Malatya
#RF-4E tipi keşif uçağı
#şehit
9 yıl önce