|

YÖK'ten vakıf üniversiteleri açıklaması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), paydaşların görüşüne sunulan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği Taslağı'ndaki "Faaliyet izninin kaldırılmasına yönelik eylemler arasında" sayılan "Ülkenin bölünmez bütünlüğüne yönelik eylemlerin odağı haline gelme" düzenlemesinin "YÖK artık istediği vakıf üniversitesini kapatacak, el koyacak ve kayyum atayacak" şeklinde yorumlanmasının yanlış olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
16:23 - 31/10/2015 Cumartesi
Güncelleme: 16:25 - 31/10/2015 Cumartesi
AA

YÖK, akademik camia ve kamuoyunun görüş ve değerlendirmesinin alınması amacıyla paylaşılan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği Taslağı ile ilgili bazı basın yayın organlarında yanlış anlamadan kaynaklanan değerlendirmelerde bulunulması üzerine yazılı açıklama yaptı.



Açıklamada, 19 Kasım 2014 tarihli ve 6569 sayılı kanunun 31. maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ek 11. maddesine eklenen fıkralar ile yeni bir düzenleme yapıldığı belirtilerek bunun Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde de zorunlu bir değişikliği beraberinde getirdiği, bu yasal gereklilik göz önünde tutularak hazırlanan metnin tüm akademik camianın görüşüne ve değerlendirmesine sunulduğu hatırlatıldı.



YÖK'ün, yapısal değişiklikler hakkında nihai karar vermeden önce paylaşımcı, katılımcı ve şeffaf bir şekilde sürecin yönetilmesine önem verdiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:



"Bu çerçevede taslağın 25. maddesindeki faaliyet izninin kaldırılmasına yönelik eylemler arasında sayılan 'ülkenin bölünmez bütünlüğüne yönelik eylemlerin odağı haline gelme' durumunun, 'YÖK artık istediği vakıf üniversitesini kapatacak, el koyacak ve kayyum atayacak' gibi ifadeler ile yorumlanması ve bu şekilde haber yapılması gerçeği yansıtmamaktadır. Öncelikle bilinmesi gereken durum, bu önerilen hükmün 2547 sayılı kanunun ilgili maddelerine ve hala yürürlükte olan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre kapatma sebeplerini daha azaltıcı ve daraltıcı bir nitelikte olduğudur."



Taslağın, örneği olmayan bir şekilde şeffaf ve katılımcı bir yöntemle görüş ve değerlendirmelerin alınması amacıyla kamuoyu ile paylaşıldığına dikkat çekilerek "Paylaşılmasının sebebi, gelen görüş ve öneriler çerçevesinde gerekiyorsa değişiklik yapmak, ilavelerde bulunmak veya eksiltmeye gitmektir. Bu ilkemiz, bu madde için de geçerlidir" değerlendirmesinde bulunuldu.



Taslağa, gelen görüşlerle son şekli verilecek


Yeni YÖK yönetiminin tüm paydaşların görüşlerine önem verdiği, daha önce olduğu gibi bu taslakla ilgili görüşler değerlendirilerek son şeklin verileceği belirtilerek "Yakın dönemdeki uygulamalarımızdan da anlaşılacağı gibi, önceliğimizin kalite çıtasının yükseltilmesi olduğunu, ayrıca yetkilerimizi belli prensipler dahilinde yükseköğretim kurumları ile paylaşacağımızı ve gerektiğinde devredeceğimizi bir defa daha kamuoyuna ifade etmek isteriz" ifadesine yer verildi.

#vakıf üniversitesi
#YÖK
#YÖK'ten vakıf üniversiteleri açıklaması
8 yıl önce