|

Abur cubura TV yasağı

Çocuklara yönelik televizyon programlarında çikolata, şeker, gofret, cips gibi aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıda ve içeceklerin reklamı yapılamayacak. Yetişkin programlarında ise rahat okunabilir uyarılar yer alacak. Düzenleme 30 Haziranda yürürlüğe girecek.

Yeni Şafak
04:00 - 29/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 06:00 - 29/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye'de her 10 çocuktan biri obez.
Türkiye'de her 10 çocuktan biri obez.

Ticaret Bakanlığınca, çocuklara yönelik programlarda, “abur cubur” diye tabir edilen çikolata, şeker, gofret, cips gibi aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıda ve içeceklerin reklamının yapılması yasaklandı. Bakanlığın Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

8 BİN LİRA İLE 341 BİN LİRA ARASINDA CEZA UYGULANACAK

Buna göre, çocuklar için hazırlanan radyo ve televizyon programlarında ve münhasıran çocuklara yönelik diğer her türlü mecrada, Sağlık Bakanlığınca hazırlanan gıda ve içecekler listesinin kırmızı kategorisinde yer alan çikolata, şeker, gofret, enerji barı, kek, tatlı bisküvi, meyveli pay, çikolata kaplı bisküvi, cips, gevrek çerezler, meyve suları, enerji içecekleri, tatlandırıcılı tüm içeceklerle yenilebilir buzlar gibi aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıda ve içeceklerin reklamı yapılamayacak. Yetişkinlere yönelik programlarda ise bu ürünlerin reklamının yapılması halinde, televizyonda ekranın alt kısmında izleyiciler tarafından rahatça okunabilir akar bant şeklinde, diğer mecralarda ise mecranın yapısına uygun bir şekilde, içinde düzenli ve dengeli beslenmeyi teşvik eden ifadelerin bulunduğu yazılı veya sözlü uyarılar yer alacak. Ürün gruplarında kullanılacak ifadeler Sağlık Bakanlığınca belirlenecek.

Düzenleme gıda üreticilerinin uyum sağlayabilmeleri için 30 Haziran 2019’da yürürlüğe girecek. Aykırı davrananlara Reklam Kurulu tarafından 8 bin 546 lira ile 341 bin 921 lira arasında idari para cezası uygulanacak.


#Televizyon
#Yasak
#Çocuk
#Zararlı gıdalar
5 yıl önce