|

Ali okulunda sevinç

Kimisi yokluktan, kimisi aileleri okula göndermediği için okuma ve yazmayı öğrenememiş. Bayramşa Belediyesi'nin açtığı kursa katılan yetişkinler şimdi okuma-yazmanın keyfini yaşıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 30/09/2001 Pazar
Güncelleme: 18:51 - 8/02/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Ortalama 40 yaşın üstünde olan bir grup anne ve baba çocukları gibi okuyup yazabilmek için yaklaşık 2 aydır Bayrampaşa Belediyesi'nde düzenlenen okuma-yazma kurslarına katıldılar. Okuma ve yazmayı söken ve bunun sevincini taşıyan yetişkinler şimdi de diplomalarını alacaklar. Pek çoğu, bir zamanlar ellerinden tutup okula kaydettirdikleri çocuklarının gayretiyle okuma yazma kurslarına başladıklarını dile getiriyorlar. Bazıları ise henüz küçük olan çocuklarıyla kursa katılıyorlar. 25 yetişkin öğrencinin eğitim gördüğünü söyleyen ve bu hafta sonu diplomalarını vereceklerini belirten sınıf öğretmeni Mehmet Akbaş ise, "Kursa gösterilen yoğun talep yüzünden önümüzdeki hafta yeni bir kurs açacağız" dedi.



Öğrenciler çok azimli


Akbaş, öğrencilerinin hepsinin çok azimli olduğunu da dile getirerek, "Öğrencilerim kısa sürede okuma yazmayı söktü. Gösterilen gayret karşısında çok duygulandım" dedi. Kursiyerlerden 45 yaşındaki Kezban Atalay, daha önce böyle bir kursa kısa bir süreliğine katıldığını ama çocuklarının küçük olması sebebiyle eşinin kursa devam etmesine izin vermediğini belirterek, "Okuma yazma öğrenmek istiyordum. Daha önce okuma yazma kursuna 1 hafta gitmiş devam edememiştim. Kursu duyunca kaydımı yaptırdım ve ilk okumaya çıkanlardan biri oldum" dedi.



Okula çocukları yazdırdı


57 yaşında okuma yazmayı büyük bir gayretle söken Cemile Durdu ise, kursa ilk yazıldığı hafta geçirdiği bir kaza sonucu ayağını kırdığını ifade ederek, "Okuma yazmaya çok hevesli olduğum için sakat ayağımla derslere devam edip okumaya çıktım" diyor. Cemile Durdu, "Annem babam okula yazdırmamamıştı. Ama çocuklarım beni bu kursa yazdırarak okuma yazma öğrenmeme destek oldular. Şimdi okuma yazma öğrendim ve akşamları evde hikaye kitaplarını okumaya başladım. Su gibi okuyabilmek için gece gündüz çabalıyorum" diye sevincini dile getirdi.



Kurslarımız devam edecek


Üç çocuk annesi Zehra Güler, yokluk yüzünden okuyamadığını dile getirerek, "Çocuklarım okullarından mezun oldular. Okullarını bitirmeleri için yıllarca büyük gayret gösterdim. Şimdi okula gitme sırası bende. Okuma yazmayı öğrenmek insana müthiş bir güven sağlıyor. Şimdi her yere gidebiliyorum" dedi. Belediye olarak ilk kez okuma yazma kursu açarak diğer belediyelere de örnek olan Bayrampaşa Belediyesi talep geldikçe okuma yazma kurslarına devam edecek. Konuyla ilgi bir açıklama yapan Bayrampaşa Belediye Başkan Danışmanı Mürvet Yaşar, "250 bin nüfuslu bir ilçede yaklaşık 3 bin 500 kişi okuma yazma bilmiyor. Hedefimiz bu kkitleye okuma yazma öğretmek. Bu amaçla açtığımız kursu Halk Eğitim'le birlikte sürdürüyoruz. Kurs haftanın her gününde 3 saatlik derslerle sürüyor" şeklinde konuştu.



İLK KEZ KALEM TUTTU


47 yaşında okuma yazmayı söken sınıfın başarılı öğrencilerinden biri olan Fadile Siğilli ise, okula kaydını oğlunun gayretiyle yaptırdığını dile getiriyor. Siğilli, "Çocukluğumda ailem okula göndermedi, daha sonra da evlendim ve çocuklarım oldu. Bugüne kadar okuma yazma kurslarına gitmeyi çok istememe rağmen fırsatım olmadı. Bu kurs açılınca, özellikle oğlum kursa katılmam için çok ısrar etti. Sınıfta ilk okumaya ben çıktım. Okuma yazma öğrenmek çok güzel bir duygu. Kendime güvenim arttı. Artık pazarda alışveriş yaparken sebzenin fiyatını okuyabiliyorum, bineceğim otobüsün numarasını tanıyabiliyorum. Kimseye ihtiyacım kalmadı" dedi. Daha önce hiç kalem tutmadığını da söyleyen Siğilli, "Şimdi ise kalemi elimden bırakmıyorum. Okuma yazma kurslarına geldiğimi duyan komşular da çok heveslendi ve ikinci dönem düzenlenecek olan kurslara şimdiden kayıt yaptırdılar" diye konuştu.


#Bayramşa Belediyesi
#Ali okulu
23 yıl önce