|

Beyazıt Camii ihya edildi: Önceki onarımda kullanılan çimentolu oluşumlar kaldırıldı

İstanbul’da ‘orijinalliğini koruyan en eski selatin camisi’ olarak kabul edilen Beyazıt Camii’nin, 8 yıl süren restorasyonu tamamlandı. 515 yıllık caminin kubbeleri güçlendirildi, önceki onarımlarda kullanılan çimentolu oluşumlar yapıya zarar verdiği için kaldırıldı.

Haber Merkezi
01:00 - 28/05/2020 Perşembe
Güncelleme: 21:48 - 27/05/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Beyazıt Camii
Beyazıt Camii

Sultan 2. Bayezid tarafından 1500-1505 yılları arasında inşa ettirilen Beyazıt Camii, 8 yıl süren restorasyon ve güçlendirme çalışmalarıyla ihya edildi. İstanbul’un bilinen yedi tepesinden üçüncüsünün üzerine inşa edilen Beyazıt Camii’nin 22 Ağustos 2012’de başlayan ve Yılmaz Yapı Taahhüt ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yürütülen restorasyonu, 48 milyon 899 bin 746 liraya mal oldu. Cami genelinde önceki onarımlarda yapılan çimentolu oluşumlar, Bilim Kurulu tarafından alınan ilke kararı gereği yapıya zarar verdiği için kaldırıldı.


MİMAR SİNAN’IN KALEM İŞLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI
  • Kubbelerde yoğun bir şekilde çatlak olduğu görüldüğü için paslanmaz çelik kuşak ile güçlendirme çalışmaları yapıldı. Restorasyon sırasında, 1573’te elden geçiren Mimar Sinan’ın güçlendirme çalışmaları sırasında inşa ettiği kemerlerdeki kalem işleri de gün yüzüne çıkarıldı. Caminin, 51 parçadan oluşan, 1784 metrekarelik el dokuması 130 yıllık halısı da restorasyon ve konservasyonu 2 yılda tamamlanarak yerlerine serildi Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, “Cami ile ilgili teknik olarak yapılabilecek her türlü tedbir alındı ve hiçbir maliyetten kaçınılmadı” şeklinde konuştu.
#Beyazıt Camii
#Restorasyon
#İstanbul
#Mimar Sinan
4 yıl önce