|

Buzdağının arkası göründü

Bazen gereken tüm tedavi yapıldığı halde ve tıbbi olarak soruna dair tüm göstergeler ortadan kalkmışken hastalar gene de şikayetlerinin gerilemediğini söyleyebiliyorlar. Yoksa hastanın fiziksel sağlığına odaklanılmışken ruh sağlığı ihmal mi ediliyor? Acaba buzdağının arkası görülmüyor mu?

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/08/2015 Saturday
Güncelleme: 02:10 - 29/08/2015 Saturday
Yeni Şafak

Hayal edin... Fiziksel ya da ruhsal sağlık sorunun tedavisi için bir sağlık merkezine gittiğinizde sizi hem bir tıp doktoru hem de bir psikolog muayene ediyor. Tedaviye de ortak karar veriyorlar. Ayrıca gerektiğinde tamamlayıcı tıbbın sunduğu imkanlardan da faydalanıyorlar. Artık dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu şekilde tedavi yaygınlaşıyor. İç Has. ve Tıbbi Onkoloji Uz. Dr. Betül Açıkalın, Psikolog Gülhan Akşit Şener ve Kimyager Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Türkiye'de çok disiplinli bu tedaviye öncülük ediyorlar.



Bu işte bir terslik yok mu?


Psikolog Gülhan Akşit Şener, “ Ruh sağlığı bozuk yaşamdaki problemleri halledememiş insanların zaman içinde bedene vurmuş rahatsızlıkları” olduğunu söylüyor ve “tedavi planın uygularken o hastanın yaşadığı ruhsal sorunların da paralel olarak ortadan kalkması gerekiyor” diyor. Dr. Betül Açıkalın ise “doktor ne kadar ilaç verirse versin, tedaviyi planlasın eğer hasta mutsuz olduğu, sıkıntı yaşadığı bir iş ya da ev ortamına girdiğinde/ gönderildiğinde aynı problemlerle yüz yüze olduğunda hekim verdiği tedaviden, hasta da aldığı tedaviden verim alamaz” şeklinde konuşuyor ve dikkat çekiyor: “Aslında biz tıp hekimlerini de eleştirmek gerekiyor. Baktığımız her hastanın 'acaba psikolojik sorunu var mı?' sorusunu aklımıza getirmemiz gerekiyor.



Neden artıyorlar ?


Dr. Betül Açıkalın, "hastaların cilt sorunları stresli oldukları durumlarda artar, mide ve bağırsak sorunları için de aynı şeyleri söylemek mümkün. Kolit hastalığı da fazla stresli insanlarda görülür" şeklinde konuşuyor ve devam ediyor: “Aslında bunun temelinde psikolojik sorunlar vardır. Hastanın psikolojik rahatlaması sağlanmadan tıbbi rahatlaması sağlanamaz.”



Nasıl tedavi görüyorlar

Dr. Betül Açıkalın, "Öncelikle hastanın organik bir sorunu var mı? Yoksa sorun psikolojik kökenli mi? İlaç tedavisinde ne vermek gerekiyor?' sorularına cevap aramaya çalışıyoruz. Hasta hangi ilaçları kullanıyor? Aldığı ilaçların yan etkileri neler? Hepsi netleştiriliyor. Psikolojik yönden kontrolü psikolog yapıyor” diyor ve devam ediyor: “Amerika ve Avrupa'da hastalığın çeşidine göre tamamlayıcı tedaviler uygulanıyor. Hekim, psikolog/ psikiyatrist ve tamamlayıcı tıp uzmanı birlikte çalışıyorlar. Bir anlamda biz hekimler paketlenmemiş ilaç denilen psikolojik reçeteleri ve tamamlayıcı tıbbın nimetlerini bir arada kullanarak tedavide daha başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz.”



#Betül Açıkalın
#Akşit Şener
#Ruh sağlığı
9 years ago