Çin Amazon''a göz dikti

.
00:001/04/2013, Pazartesi
G: 31/03/2013, Pazar
Yeni Şafak
Çin Amazon''a göz dikti
Çin Amazon''a göz dikti

Yüzölçümünün yarısı Amazon ormanlarıyla kaplı olan Ekvador, orman varlığının dörtte birini petrol aramaları için satılığa çıkardı. İhaleyi Çin''in kazanması bekleniyor.

ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR VERİR

Ekvador, Amazon ormanlarının üç milyon hektarlık bölümünü petrol araması için Çin şirketlerine satışa çıkaracak. Amazon''da yaşayan yerlilerin projeye karşı çıktıkları, ancak yetkililerin ihale tanıtımı için Pekin''e gittiği bildiriliyor. Amazon''da yaşayan yedi yerli grubu bu projenin çevreye zarar vereceğini düşünüyorlar.

YÜZÖLÇÜMÜNÜN YARISI ORMAN

250 bin kilometre kare yüzölçümü olan Ekvador''un yaklaşık yarısı yani 125 bin kilometre karelik bölümü ormanlardan oluşuyor. Satılığa çıkarılan bölüm ise 30 bin kilometre karelik bir parça. Bazı analistler, Çin şirketlerinin batılı şirketlerden daha kötü olmadığını ancak yine de yorulan bir kıta için ekstra yük teşkil edeceğini söylüyor.

Daha önce Ekvador''un başkenti Quito, satışın iptali için Amazon yerlilerinin protestosuna sahne olmuştu.