|

Derin kültürümüz üretime yön vermeli

Sanatçı Murat Germen’in yeni sergisi Mardin Kent Müzesi’nde ziyarete açıldı. Germen, “Bu kadar derin bir kültüre sahip, farklı uygarlıkların geçtiği topraklarda yoğun bir üretim olmalı ” dedi.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 12/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:52 - 12/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
“Fotoğrafın Türlü Halleri- Murat Germen: Kesit Retrospektifi” adlı sergi Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nde ziyarete açıldı.
“Fotoğrafın Türlü Halleri- Murat Germen: Kesit Retrospektifi” adlı sergi Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Murat Germen'in yeni sergisi Mardin’de sanatseverlerle buluştu. “Fotoğrafın Türlü Halleri- Murat Germen: Kesit Retrospektifi” adlı sergi Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nde ziyarete açıldı. Fotoğraflarındaki kentleşmenin etkilerini, yerel kültürlerin belgesel sürdürebilirliğini ön planda tutan sanatçı yeni sergisinde yine kentlere ve kentleşmeye farklı bir açıdan bakmamızı sağlıyor. Kentlerin belleğini de diri tutan bu çalışmalar görsel kent tasvirlerinin sıradanlığını ve aşinalığını kırmayı amaçlıyor.


KENT TÜKETTİĞİ KADAR ÜRETMELİ

Mimarlık eğitimi alan, Sabancı Üniversitesi’nde dersler veren Murat Germen’in işlerinin temelinde kent kavramı yer alıyor. “Kent, kentlilik nedir, ne zaman bir yerleşmeye kent adını veririz gibi konulara takılıyorum. Sadece bir inşaat ya da AVM yapmakla orayı kent yapabileceğimizi sanıyoruz” diyen sanatçıya göre kentler tükett-iği kadar üreten yerler olmalı.


Kentin katmanlarının aynı zamanda o kentin içinde yaşayan insanların belliğini yansıttığına değinen sanatçı “Kentlerde ağırlığın artık tüketimden yana olduğunu görüyorum. Bu kadar derin bir kültüre sahip, farklı uygarlıkların geçtiği topraklarda yoğun bir üretim olmalı. Hatta geçmiş katmanlara dair tüketimimiz çok fazla. Bu zenginliği kendi değerimiz olarak görmeliyiz. Buralarda her alanda yoğun bir üretim olmalı. Ben eğer olduğum kişiysem bu kentte ya da yaşadığım diğer kentlerde maruz kaldığım çeşitli insan grupları, kültürler ve dillerden kaynaklı. Bunları kaydediyor olmam lazım ki fotoğraf aracılığıyla derdimi anlatayım” şeklinde konuşuyor.

#Murat Germen
#Mardin Kent Müzrsi
6 yıl önce