|

Diriliş'in okçusu

İznik’teki 4. Dünya Göçebe Oyunları’nda okçuluk müsabakaları yoğun ilgi gördü. Yarışmalara Özbekistan’dan katılan 20 yaşındaki Amina Ahmetcan, Diriliş Ertuğrul dizisinden etkilenerek okçuluğa başladığını söyledi. Konya’daki oyunlarda da derecesi olan genç sporcu, “Atalarımın sporunu yapmaktan mutluyum” dedi.

Ayşe Mine Alioğlu
00:00 - 1/10/2022 Cumartesi
Güncelleme: 21:51 - 30/09/2022 Cuma
Yeni Şafak
Amina Ahmetcan
Amina Ahmetcan

Dünya Etnospor Konfederasyonunca Bursa’nın İznik ilçesinde dördüncüsü düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları başladı. 40’ı aşkın spor dalının yer aldığı etkinlikte, ata sporumuz ‘okçuluk’ müsabakalarına büyük katılım oldu. Dünyanın dört bir yanından gelen sporcular arasında aile boyu okçulukla ilgilenen de vardı, Diriliş Ertuğrul dizisinden ilham alarak okçuluğa başlayan da vardı.

ATA SPORUMUZ TÜRK ÜLKESİNDE

Özbekistan’dan gelen 20 yaşındaki Amina Ahmetcan, “Spor okuluna gidiyorum. Diriliş Ertuğrul dizisini izlerken okçuluğa başlamaya karar verdim. Haftada beş gün sıkı bir çalışmayla, yarışmaya hazırlandım. Türkiye’ye daha önce Konya’ya gelip yarışmıştım, derecem de var. Atalarımın sporunu Türk ülkesinde yapmaktan çok gururluyum” dedi. Özbek sporcu Mumine Dalina da “Sosyal medyadan görüp okçuluğa başladım. Normalde başka bir işim vardı ama şimdi profesyonel olarak bu dalla ilgileniyorum. Daha hiç derece alamadım ama bu sporla ilgilenmekten çok mutluyum” şeklinde konuştu. Moğolistanlı sporcu Bayağı Çiçek, “37 yaşındayım, 24 yıldır okçuluk yapıyorum. Kendi ülkemde çocukları yetiştiriyorum. Bu sporun gelişmesini istiyorum.” dedi.

AİLE BOYU OKÇULAR

25 senedir okçuluk yapan Azerbaycanlı Mehdi Hatibi, “İran Tebriz’den katılıyoruz. Mühendisim. 25 senedir bu sporu yapıyorum. Macaristan’da atlı okçuluk birinciliğim var. Bizim ok yarışmaları, ata sporlarımızdır. Geleneksel okçuluğu çocuklarıma ve eşime de aktardım. Birlikte antrenman yapıyoruz. Türk vatanında ata sporumuzla var olmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Mehdi Hatibi’nin eşi Mersin Hatibi ise “Eşim bu spora başlamama vesile olmakla kalmayıp, tutkuya çevirdi. Şimdi de Türk vatanında kendi sporumuzla yarışıyoruz” dedi. Hatibi çiftinin çocukları 18 yaşındaki Muhammet Hatibi ise şunları söyledi: “Annem ve babam spor yaparken ben de görüp sevdim. İki kere Türkiye’de birinci oldum. Atalarımızın izinden gitmek beni çok mutlu ediyor.”

13 branşta 102 ülkeden sporcu

4. Dünya Göçebe Oyunları’nda 2. gün geride kaldı. İlk 3’üne Kırgızistan’ın ev sahipliği yaptığı organizasyonun dördüncüsü, Bursa’nın İznik Gölü’nün kıyısında düzenleniyor. Organizasyonda 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele ediyor. Oyunların ikinci gününde atlı okçuluk, geleneksel okçuluk, mas güreşi, aşırtmalı aba güreşi ve yağlı güreş müsabakaları yapıldı.

Geçmişten geleceğe biriz

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Dünya Göçebe Oyunları ile tüm dünyaya birlik ve beraberlik mesajı verildiğini söyledi. Erdoğan, “Ekranları başında izleyen insanlardan çok mesaj, telefon ve tebrikler aldık. Ekip arkadaşlarımız da emeklerinin karşılığının güzel ve teveccühle karşılanmasından memnun kaldı. Büyük bir emek var. Burada verilmeye çalışılan ‘Geçmişten Geleceğe Bir’iz!’ mesajı. Sadece Türk dünyası için değil tüm insanlık için birlik ve beraberlik mesajı verilmeye çalışıldı. İddiamız ve ümidimiz, olimpiyatların daha ötesinde bir mesajı insanlığa kazandırabilmek” dedi.



#İznik
#4. Dünya Göçebe Oyunları
#Özbekistan
#Amina Ahmetcan
#Kırgızistan
#Bursa
#Dünya Etnospor Konfederasyon
#Bilal Erdoğan
1 yıl önce