|

Düşünerek aç kapa

Amerikalı araştırmacılar, sadece düşünerek makinaları açıp kapatabilmenin mekanizmasını çözdü. Bu metod uygulamaya geçtiğinde tüm kumandalar tarihe karışacak.

.
00:00 - 1/06/2001 Cuma
Güncelleme: 12:52 - 6/05/2014 Salı
Yeni Şafak
Düşünerek aç kapa
Düşünerek aç kapa

Bilim adamları yaptıkları araştırmalar sonucunda, sadece düşünerek makinaları açıp kapatabilmenin mekanizmasını çözdüler. Buluşun hayata geçmesi durumunda sese gerek kalmazken, yöntem sayesinde felçli hastalarının hareket etmesinin bile söz konusu olduğu öne sürülüyor. Amerikalı araştırmacıların bilim dünyasında çığır açacak buluşu sayesinde evimizdeki bütün aletleri sadece düşünce gücümüzle açıp kapatabileceğimiz bildiriliyor.

Bu metod uygulamaya geçtiğinde televizyon, çamaşır makinesi klima, lamba gibi aletleri kullanmak için kumandaya basmaya bile gerek kalmayacak. Her şeyi sadece düşünerek açıp kapatabileceğiz. Pennsylvania MCH Hahnemann Medical College Philadelphia'da görevli Dr. John Chapin ve ekibi, fareler üzerinde yapılan deneyler sayesinde "açıl susam açıl" demeye bile gerek duymadan sadece düşünerek makinaları çalıştırmanın yolunu buldular.

Nature Neuroscience Dergisi'ne açıklama yapan bilimadamlarına göre felçli hastaların objeleri ve kendi kaslarını bile kontrol etmelerinin mümkün olduğu belirtiliyor. Dergide yer alan araştırmaya göre, bilim adamlarının fareler üzerindeki araştırmaları olumlu yönde sonuçlandı. 6 denek faresi üzerinde deneyler yapan araştırmacılar ilk olarak farelere musluğa bağlı kola basmaları durumunda suya kavuşacakları öğretildi. Ardından düğme kafesten alınarak farelerin beynine elektrod bağlandı.

Fare susayıp da kola basmaya karar verince beynindeki sinir hücreleri aktif hale geçerek elektrotlarla bilgisayara kaydedilda. Bu sinyaller bilgisayarda elektirik enerjisine çevrilip, robot kola aktarıldı. Böylece robot ilgili elektirik sinyallerini tanımış oldu. Fare susadığında beyinde oluşan dalgalar bu kez doğrudan robota aktarıldı. Robot beyinden gelen dalgaları tanıyarak musluğu otomatik olarak açtı. Fareler böylelikle su içmek için düğmeye basma zahmetinden kurtuldu. Musluğu açmak için sadece düşünmeleri yeterli oldu.

23 yıl önce