|

Enerji içeceğinin mucidi öldü

Aa
00:00 - 28/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 14:07 - 28/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Enerji içeceğinin mucidi öldü
Enerji içeceğinin mucidi öldü

Milyarlarca dolarlık bir endüstriye sahip sporcu ve enerji içeceğinin mucidi Amerikalı Dr. J. Robert Cade, böbrek yetmezliği yüzünden 80 yaşında öldü.



Florida Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, 1965 yılında üniversite Amerikan futbolu takımı oyuncularının aşırı sıcak havada maç ve antrenman yaparken kaybettikleri karbonhidrat ve elektrolitin karşılanması için sporcu içeceği Gatorade'i icat eden Dr. Cade'in ölümünün büyük kayıp olduğu belirtildi.



80 ülkede ve değişik tatlarda satılan içeceğin ismi, FloridaÜniversitesi Gator futbol kulübünün koçunun, Dr. Cade'e "Neden oyuncular maçtan sonra idrarlarını yapmazlar?" sorusunu sorması ve bunun üzerine başlatılan araştırmalar nedeniyle "Gatorade" olarak kaldı.



Cade ve yardımcıları, bir Amerikan futbolcusunun, 3 saatlik bir karşılaşmadan sonra 7-8 kilo ve vücutlarındaki su miktarının yüzde 90 ila 95'ini kaybetmelerinin nedenini araştırmaya koyulduktan sonra 43 dolarlık harcamayla, tadı adeta "tuvalet temizleme sıvısına" benzeyen ilk sporcu içeceğini geliştirdiler.



Daha sonra buna biraz şeker ve limon suyu ekleyen araştırmacılar, Gator oyuncuları üzerindeki ilk denemelerinin başarıyla sonuçlanması ve takımın özellikle rakiplerini ikinci yarıdaki müthiş ve ünlü performansıyla yenmesinin ardından, isim hakkının tescillenmesi ve Pepsi Co şirketinin marka sahibi olmasıyla "şampiyonların içeceği" olarak tanındı.



Sadece ABD'deki 7,5 milyar dolarlık sporcu içeceği pazarının yüzde 81'ini elinde tutan Gatorade'in 1960'ların sonunda ve 1970'lerin başında popüler hale gelmesiyle, ABD'de ve başka ülkelerde şirketler başka enerji ve sporcu içecekleri üretmeye başladılar.



ABD'de 30, dünyada 50 ayrı lezzette sporcu içeceği üretiliyor.


16 yıl önce