|

Fikret Hakan'ın gerçek adını biliyor muydunuz?

Bir süredir akciğer kanseriyle mücadele eden ve sabaha karşı İstanbul'da hayatını kaybeden Fikret Hakan, filmleriyle herkes tarafından tanınsa da hayatını bilenlerin sayısı çok az. Asıl ismi Bumin Gaffar Çıtanak olan Fikret Hakan kimdir?

Yeni Şafak
10:00 - 11/07/2017 Salı
Güncelleme: 10:02 - 11/07/2017 Salı
Diğer
Asıl ismi Bumin Gaffar Çıtanak olan Fikret Hakan kimdir?
Asıl ismi Bumin Gaffar Çıtanak olan Fikret Hakan kimdir?

23 Nisan 1934 yılında Balıkesir'de doğan Fikret Hakan, ilk olarak gazetecilikle ilgilendi. Hakan, henüz lise öğrencisiyken, İstanbul Ekspres gazetesinde röportajları ve öyküleri yayınlanmaya başlandı.

Asıl ismi Bumin Gaffar Çıtanak olan Hakan, 1950’de 'Üç Güvercin' adlı operetteki palyaço rolüyle Ses Tiyatrosu'nda sahneye ilk adımını attı. Oyunlarda rol almaya devam eden Hakan, birçok tiyatroda çalıştı ve 80’lerin sonuna kadar sahneden inmedi.

Kariyeri sorulduğunda üç önemli noktaya dikkat çekerek "Babıali, tiyatro ve beyaz perde" diyen Hakan, 1953 yılında 'Köprüaltı Çoçukları' ile sinemaya geçiş yaptı. Ardından 'Beyaz Mendil', 'Gelinin Muradı', 'Üç arkadaş', 'Dokuz Dağın Efesi' gibi filmlerde oynayan Hakan, 60’lara gelindiğinde 'Yılanların Öcü' ile sinemaseverlerin karşısına çıktı. Bu filmle birlikte 'Karanlıkta Uyuyanlar', Hakan’ın unutulmaz filmleri arasında yer aldı.

Holywood'dan gelen teklif

Üst üste filmler çeken Hakan, 1970’lere gelindiğinde yönetmen ve yapımcı olarak da sektörde boy gösterdi. 'Keşanlı Ali Destanı' ile büyük ün kazanan Hakan, Holywood'dan gelen film teklifini, İngilizcesi olmadığı için değerlendiremedi.

Zerrin Özer ile birlikte sunuculuk deneyimi yaşayan Hakan, Yeşilçam'ın sıkıntılı dönemlerinde Marmaris’e göçerek 1980'lere kadar burada yaşamını sürdürdü.

45’lik plakları olan Hakan, sanat yaşamına birçok ödül sığdırdı. 1965'te Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Keşanlı Ali Destanı' ile en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Hakan, 1968'de bu kez 'Ölüm Tarlası' ile yine aynı ödülün sahibi oldu.

#Fikret Hakan
#Bumin Gaffar Çıtanak
7 yıl önce