|

Filistin direnişinin sesiydi

Filistin direnişinin güçlü sesi Rim Banna hayatını kaybetti. 51 yaşında hayata veda eden sanatçı, 1985'ten beri Filistin şehitlerine yazdığı şarkıları söylüyordu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 03:34 - 26/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Rim Banna hayatını kaybetti
Rim Banna hayatını kaybetti

Filistin direnişinin son yıllardaki en güçlü sesi Rim Banna 51 yaşında hayatını kaybetti. Dokuz yıldır kanserle mücadele eden sanatçı çok sevdiği Filistin’de hayata gözlerini yumdu. Banna, İsrail işgaline karşı direniş, özgürlük ve onuru temsil eden bir ikon olarak görülüyordu.

Sanatçının Filistin’in Nasıra kentindeki cenazesine binlerce seveni katıldı. Vasiyeti üzerine naaşına Filistin elbisesi giydirildi ve tabutu Filistin bayrağına sarıldı. 1966'da Nasıra'da doğan Rim Banna ünlü Filistinli şair Zahira Sabbagh'ın kızıydı. 1991 yılında Ukraynalı müzisyen Leonid Alexianko evlenen Banna’nın üç çocuğu vardı.

DOĞU VE BATI'YI SENTEZLEDİ

O şarkılarını Filistinli şehitler, esirler ve İsrail işgalinin hapishanelerindeki Arap tutuklularına adadı. Tüm eserlerine ise Doğu ve Batı'yı sentezleyen bir yorum getirdi. Banna şu ayrıca sayısız ödülün de sahibi oldu. 1994'te İtalya'da barış elçilisi olarak seçildi, 1997'de Tunus Kültür Bakanlığı'nın yılın sanatçısı ödülü, 2000'de Filistin şarkı ödülü, 2013'te İbn Rüşd Özgür Düşünce Ödülü ile onurlandırıldı.

SESİ SOKAKLARDA OLACAK

Filistinli Kültür Bakanı Ihab Bisiso, yaptığı açıklamada "Rim Banna işgale karşı direnişin sembolü ve Filistin’in sesiydi, bedeni aramızdan ayrılsa da şarkıları hep bizimle yaşayacak. Filistin sokakları onun sesini taşıyacak" dedi. Sanatçının erkek kardeşi sosyal medya üzerinde ailesi adına bir açıklama yaptı ve şunları kaydetti: "Tüm ailesi, dostları, sevdikleri ve Filistin halkı Rim'in aramızdan ayrılış karşısında derin bir üzüntü duyuyor. O Filistin için ve dünyanın tüm ezilmiş halkları için şarkılarını söyledi."

  • Kültürel mirası canlandırdı
  • Sanatçının şarkıları Filistin mirası ve kültüründen besleniyordu. Filistin halkının düşüncelerini, isteklerini ve kaygılarını ifade etmeye ve onları dünyanın her yerine ulaştırmaya hevesliydi. 1985 yılında ilk albümü Jafra'yı 1986’da ise ikinci albümü Annemin Gözyaşları'nı çıkardı. Özellikle çocuk şarkıları gibi eski Filistin şarkılarını canlandırmaya başladı. Böylece unutulduktan sonra Filistin mirasının yeniden canlandırılmasına ve korunmasına önemli bir katkıda bulundu. 2001'de Fiilstin davasına adadığı "Kudüs'te Yalnız " albümünü çıkaran santçının toplam 13 albümü var.
#Rim Banna
#Filistin
6 yıl önce