|

Gişe komediye teslim

2016’nın ilk iki ayına ait verilere göre yerli komedi yapımları gişe yarışını açık ara önde bitirdi. İlk 10 Listesi’nde 6 komedi yer alırken, Kardeşim Benim, Dedemin Fişi ve Osman Pazarlama, ilk üçte yer aldı. Sinemasal nitelikleri hayli tartışmalı olan komedilerin yükselişi Mart ve Nisan aylarında da devam edeceğe benziyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/03/2016 Pazar
Güncelleme: 01:13 - 6/03/2016 Pazar
Yeni Şafak

Yerli sinema sektörü açısından verimli geçen bir yılın ardından, 2016'nın ilk iki ayına ait veriler de netleşti. Box Office Türkiye'de yer alan 2016 ayına ait ilk verile yerli komedilerin gişe yarışına açık ara önde başladığını gösteriyor. Ocak ve Şubat aylarını içeren en çok seyredilen filmler listesinde komedi filmleri büyük ölçüde öne çıkarken, listenin ilk 10 sırasında 6 komedi filmi yer aldı. Başrollerini Murat Boz ve Burak Özçivit'in paylaştığı komedi/dram türündeki Kardeşim Benim 2 milyon bandını aşarak şimdilik 2016 yılının en çok seyredilen filmi oldu. Deadpool bir milyona yaklaşan gişesiyle listenin en çok seyredilen yabancı yapımı olurken, bu yılki Oscar ödüllerine damgasını vuran İnarritu imzalı Diriliş ise 593 bin seyirci toplayarak 'İlk 10'a girmeyi başardı. Gişesi merakla beklenen komedi yapımlarından İftarlık Gazoz ise 960 bin kişi tarafından seyredilerek 1 milyon bandının altında kaldı.



SEZONA HIZLI BAŞLADILAR


Önceki iki yıla nazaran sezona hızlı başlayan komedi yapımları özellikle Şubat ayında revaç gördü. Seyirci sayısında da artış gözlenen Şubat ayında 7 milyon 272 bin 257 adet bilet satıldı. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 6 milyon 856 bin 928 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl Şubat ayında kesilen biletin %71'i yerli filmlere ait oldu. 2015'te yerli sinemaya kesilen bilet oranı %68 idi. Yılın en çok seyredilen filmler listesinde komedi filmlerinin ağırlığı dikkat çekti. 6 yapımın komedi türüne ait olduğu ilk 10 listesinin ilk sırasına başrollerini Murat Boz ve Burak Özçivit'in paylaştığı komedi/dram türündeki Kardeşim Benim yerleşti. 2 milyon bandını aşarak şimdilik 2016 yılının en çok seyredilen filmi olan Kardeşim Benim'i 1 milyon 982 bin seyirciyle Dedemin Fişi takip etti. Şahan Gökbakar'lı Osman Pazarlama 1 milyon 518 bin gişesiyle 3. sırada yer alırken, Kocan Kadar Konuş: Diriliş ise 1 milyon 330 seyirci toplayarak 4. sırada yer buldu.





NİTELİKLERİ ÇOK TARTIŞILIR


Sayıları artan ve (geçen yıllara nazaran düşüş gösterse de) seyirciden ilgi gören komedi filmlerinin sinemasal niteliği ise hayli tartışılır. Çoğu kaba güldürü tarzında çekilen bu filmlerin yine büyük bir kısmı özensiz üsluplarıyla dikkat çekiyor. Yoğun küfür ve cinsel içerikli sahne/diyaloglar içeren bu türden komedilerin özellikle çocuk ve gençler üzerindeki olumsuz etkilerini hatırlatmakta yarar var.





Sayıları artacak


Yerli komediler Mart ve Nisan aylarında da etkisini güçlü biçimde hissettireceğe benziyor. Bu hafta vizyona giren Ali Kundilli 2 ve Kaçma Birader'in yanısıra Olaylar Olaylar, Türk Lokumu, Şeytan Tüyü, Sol Şerit, Leblebi Tozu, Emicem Hospital ve Küçük Esnaf isimli komedi yapımları Mart ayında seyirci karşısına çıkacak. Nisan ayında vizyona girmesi planlanan yerli komedi filmleri ise şunlar: 5 Dakkada Değişir Bütün İşler, Baba Mirası, Kızkaçıran, Avanak Dedektör, Babaların Babası, Yola Geldik, Arama Motoru ve Oflu Hoca'nın Şifresi 2.



DİRİLİŞ LİSTEYE GİRDİ


Bu yılki Oscar Ödüllerine damgasını vuran Diriliş, 593 bin seyirci toplayarak ilk 10 listesine girdi. 2015'in Aralık ayı ortasında vizyona giren Oscar'ın favorilerinden Star Wars: Güç Uyanıyor, 1 milyon 149 bin kişi tarafından seyredildi.



Tarantino'nun son filmi The Hateful Eight 139 bin gişe rakamıyla 23. sırada yer bulurken, Carol 27 bin seyirci ile 34. sırada kaldı.


Yine Oscar'ın favorilerinden olan Danimarkalı Kız 26 bin seyirci toplayabildi, En İyi Film ve En İyi Özgün Senaryo ödüllerini alan Spotlight ise 26 bin 249 kişi tarafından seyredildi.





#Kardeşim Benim
#Dedemin Fişi
#Osman Pazarlama
#Yerli sinema
8 yıl önce